AmjoyCup2022WinnersIvan van Ruiten Stan Put

Nederlandse toppers klaar voor Europees landentennis na mooie Amjoy Cup

Op de Amjoy Cup in Bergeijck heeft Mila van der Leq de titel veroverd bij de meisjes tot en met twaalf jaar. Onze landgenoten Stan Put en Fleur de Bresser kwamen net tekort voor een finaleplaats in de 'onder 14', waar twee meisjes uit Litouwen opnieuw indruk maakten (op Nederlandse bodem).

Viktorija Cesonyte en Emilija Lebedvaite speelden op de Amjoy Cup bij TOS Bergeijck (Noord-Brabant) de finale van het U14-toernooi met een 6-3, 6-3 overwinning voor Viktorija, die in de halve finales Fleur de Bresser had verslagen. In een duel dat op en neer ging moest Fleur met 6-0, 2-6, 6-2 buigen voor de Litouwse. Emilija rekende in haar eerste drie duels af met een Nederlandse, waarbij met name de kwartfinales tegen Nouk Kleinenberg tot de verbeelding sprak. Dat was een 'rematch' van het kwartfinaleduel op de Hugo Ekker Tennis Academy Cup van vorige maand, die nog door Nouk werd gewonnen. Ditmaal trok Emiljia met 0-6, 7-5, 6-3 aan het langste eind.

Voor Viktorija is het, na Hoofddorp en Amsterdam, al haar derde enkelspeltitel op Nederlandse bodem in 2023. Fleur de Bresser en Nouk Kleinenberg voorkwamen een Litouwse dubbelslag door de finale te winnen van Viktorija Cesonyte/Misaki Yamagishi: 6-2, 6-2.

Bij de jongens was er een Duits/Tsjechische finale in het U14-toernooi. Dominik Vagner klopte Ilian Mechbal met 6-3, 6-3. De Tsjechische winnaar stond één set af in het hele toernooi en dat was in de halve finales tegen Stan Put. De pupil van de Amjoy Tennis Academy ging voor een kunststukje door een jaar na zijn titel in de U12 voor de titel in de U14 te gaan. Stan kwam dichtbij, maar strandde bij de laatste vier op de latere winnaar: 6-4, 2-6, 6-1.

Wouter Richard van Hillegersberg pakte met de Luxemburger Olaf Zielinski de titel in het dubbelspel dankzij een 6-1, 6-1 overwinning op Stan Put en Pim de Graaf. Stan, Wouter Richard en Pim komen deze week, vanaf maandag, namens Nederland in actie op de European Summer Cups -14 jaar in Bremen, Duitsland. Klik hier voor het bericht over de Tennis Europe Summer Cups. Fleur de Bresser is geselecteerd bij de meisjes samen met Sophie Ray en Antonia Stoyanov, die afgelopen week indruk maakten op de ITF J30 in Hilversum. Zij moesten daar zondag al aan de bak.

Dubbelslag Mila van der Leq

In het U12-toernooi veroverde Mila van der Leq de titel bij de meisjes door in een zinderende (Nederlandse) finale Pippa Fennis te verslaan: 4-6, 6-3, 10-8. Beide finalisten komen deze week alweer in actie, op de Amstelpark Tennis Academy Trophy in Amsterdam. Dat geld ook voor Rogier Verbeet en Koen Ceelaert, die in Bergeijck net tekort kwamen voor een finaleplek. De halve finales was hun eindstation. Igor Brania uit Frankrijk won in de finale met 6-1, 6-1 van de Japanner Reita Yamanaka.

Laurens Drijver en Rogier Verbeet veroverden de titel in het dubbelspel door Igor Brania en Leo Agnithey met 6-4, 2-6, 10-5 terug te wijzen in de finale. Voor Mila van der Leq kon het niet op want ook in het dubbelspel ging zij er met de titel vandoor. Samen met Sterre Benschop klopte ze Pippa Fennis en Cara Nitescu in de finale met 6-2, 6-2.

'Fantastisch toernooi'

Toernooidirectrices Bianca Schaeffer en Annemieke van Sambeek kijken terug op een topweek. "We hebben een fantastisch toernooi gehad. We zijn ook enorm blij met de winnaars, de beste winnen altijd!” Het grootste pluspunt van het toernooi is de internationaliteit. “Het internationale karakter van het toernooi maakt het leuk. De talen die je steeds hoort en de verschillende culturen zorgen voor een mooie week.”

De Amjoy Cup keert op 23 juli terug. Dan strijden jongens en meisjes onder de 18 jaar oud in Eindhoven om de bekers. Er is die week ook een rolstoeltoernooi binnen deze leeftijdscategorie.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Amjoy Cup. 

Afbeelding boven: Stan Put en Ivan van Ruiten in 2022 in actie in het jongensdubbelspel. Copyright Tennis Europe/TopTennis.photos.

Afbeelding onder: Viktoria Cesonyte bleek een muur die niemand kon breken. Haar snelle beentjes waren haar grootste wapen. Credits: Rejoin Photography (fotograaf: John van Beers).