MFLibema Open 2022 dinsdag 7 juniDSC02518

Collegetennis is bereikbaarder dan je denkt

Het is zomer! Tijd voor zon, zee, toernooien, vakantie of gewoonweg terug naar huis. Voor veel Nederlanders die tennissen en studeren in Amerika is de Summer Break de ideale mogelijkheid om weer even in Nederland te zijn, voordat in augustus het nieuwe schooljaar begint.

Studeren in combinatie met tennissen in Amerika wordt steeds populairder. Pedro Mol is oprichter en eigenaar van Slamstox. Zijn bedrijf begeleidt Nederlandse jongens en meisjes die de oversteek willen maken. Als ervaringsdeskundige – hij speelde en studeerde van 2011 tot 2014 op de University of North Carolina Wilmington – weet hij dat collegetennis een levens veranderende ervaring kan zijn.

‘Amerika telt ongeveer 1200 universiteiten die over tennisteams beschikken. Gemiddeld bestaat een team uit tien spelers. Dat zijn jongens- of meidenteams. Het is nooit gemengd. De competitie bestaat uit zes divisies. De topteams beschikken over spelers van Challenger – of ITF-niveau. Wat veel mensen echter niet weten is dat de lagere teams ook spelers hebben die in Nederland speelsterkte 7 op zijn of haar pasje hebben staan. Het aanbod is dus heel breed.’

‘Er zijn twee voorwaarden om collegetennis te kunnen spelen. Eén is natuurlijk dat je moet kunnen tennissen en twee is academisch. Bij de meeste universiteiten moet je minimaal een HAVO, VWO of MBO hebben afgerond. Maar in sommige gevallen kun je er ook al eerder naar toe.’

Criteria

De laatste jaren is er een toename van het aantal Nederlandse spelers dat studeert in Amerika. Dit jaar gaan ongeveer zestig tennissers via Slamstox die kant op. Het totale aantal van alle sporters dat dit jaar via het Nederlandse bedrijf de stap maakt is 250. De keuze van de universiteit is afhankelijk van de wensen van de sportende student en de ouders.

‘Sport is voor de Amerikaanse universiteiten dé manier om zich te profileren. Dat kennen wij zodanig niet in Nederland of Europa. De universiteiten die tennis aanbieden zitten door heel Amerika. De oostkust is populair, maar ook Florida en Californië zijn in trek.’

‘Wat tennis betreft is het belangrijk om een team te zoeken dat past bij het niveau van de speler of speelster. Er zijn grofweg vijf criteria die belangrijk zijn in de keuze: tennisniveau, studieniveau, locatie, kostenplaatje en de coach. Een goede klik met de coach is misschien wel het belangrijkste, want met hem of haar sta je dagelijks vier uur op de baan. De coach heeft een grote invloed.’

‘Het schooljaar begint in augustus. Het officiële wedstrijdseizoen start in januari en duurt tot en met mei. Het eerste semester bestaat uit veel trainen, toernooien spelen en studeren. In de Kerstvakantie kunnen de spelers even naar huis om vervolgens in het nieuwe kalenderjaar te beginnen aan de competitie.’

Ontwikkeling

Keuze voor collegetennis hangt dus van verschillende factoren af. Het beeld dat bestaat dat je een uitzonderlijk talent moet zijn om toegelaten te worden is niet correct.

‘Er zijn jongens en meiden die via collegetennis uiteindelijk Wimbledon willen halen, maar er zijn er ook die puur voor de studie gaan. Zij gebruiken tennis om aangenomen te worden of een studiebeurs te krijgen. Er is ook een groep die naar Amerika vertrekt voor de ervaring. Dan kiest men een mooie plek om een jaar te verblijven. Na dat tussenjaar studeren ze verder in Nederland.’

De tennisprofs worden steeds ouder en een doorbraak vindt tegenwoordig ook steeds meer op latere leeftijd plaats. ‘Er zijn veel collegespelers die later prof zijn geworden. Op het moment staan er zo’n 14 spelers in de top100 die uit het universiteitentennis zijn gekomen. Bekende namen zijn Cameron Norrie, Ben Shelton, John Isner en Maxime Cressy. Jean-Julien Rojer heeft ook collegetennis gespeeld en Arianne Hartono natuurlijk.’

Om de oversteek over de Atlantische Oceaan te maken is natuurlijk best spannend. Slamstox begeleidt zowel de speler als de ouder in het hele proces. Ook tijdens en na de studie.

‘Studie en sport is belangrijk, maar het allerbelangrijkste is misschien wel de ontwikkeling die je als persoon tijdens collegetennis doormaakt. Zelfstandigheid, discipline, hoe je in een team functioneert en het netwerk dat je opbouwt is van onschatbare waarde. Je maakt vrienden voor het leven. Dat is heel bijzonder.’

Geïnteresseerd?

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt of heb je al plannen om collegetennis te gaan spelen?

Van 20 tot en met 22 juli wordt de Slamstox College Tennis Showcase in Eindhoven georganiseerd. Iedereen tussen de 13 en 22 jaar is welkom. Vooraf inschrijven is wel verplicht. Tijdens de Slamstox College Tennis Showcase op Genneper Parken zijn coaches van de Amerikaanse universiteiten aanwezig om te scouten en kennis te maken met nieuwe spelers. Voor meer informatie klik hier.