Manvydas Balciunas-TennisEurope-EKJunior2022

Bewonder de toppers in spé op TC Bakkum en Amstelpark

Met de TC Bakkum Dutch Junior Open in Castricum en de Amstelpark Tennis Academy Trophy in Amsterdam is het genieten geblazen van toptennis aan het juniorenfront op Nederlandse bodem.

De Dutch Junior Open staat al sinds 1956 op de kalender en kent een rijke historie. Begonnen als het Van Keekentoernooi, als hommage aan de in 1953 overleden erevoorzitter, groeide het toernooi van Tennisclub Bakkum uit tot een toonaangevend juniorenevenement in zowel Nederland als daar buiten. Illustere namen als Gustavo Kuerten, Jo-Wilfried Tsonga, Richard Krajicek en Sjeng Schalken deden ooit mee in Castricum, alsmede de huidige technisch directeur van de KNLTB, Jacco Eltingh. Hij won het toernooi in 1985. Van de profs die nu nog spelen boekten onder meer de Spanjaard Pablo Carreno Busta, de Fransman Gael Monfils en de Canadees Felix Auger-Aliassime succes in Castricum. Zo was Auger-Aliassime verliezend finalist in 2015. Ook spelers die in Bakkum niet presteerden, hebben het inmiddels gered om een mooie ranking op de wereldranglijst te hebben. Enkele voorbeelden zijn Andrey Rublev, Alexander Zverev, Alex de Minaur en Matteo Berrettini. Bij de vrouwen zijn speelsters als Anna Blinkova en Katerina Siniakova ook terug te vinden in de top 50. 

Dat het snel kan gaan met de winnaars bewijst Carlos Alcaraz, om maar eens een voorbeeld te noemen. De Spanjaard won het ITF J2-toernooi in 2018 als vijftienjarige en is inmiddels de nummer één van de wereld bij de senioren. In diezelfde editie haalde ene Holger Rune de laatste vier. De nu twintigjarige Deen brak vorig seizoen door en wordt door menigeen getipt als toekomstig Grand Slam-winnaar. Wat betreft de Nederlandse beloftes zag het er de laatste jaren ook goed uit. Vorig jaar strandde Daniël Verbeek in de halve finales en haalde Abel Forger de kwartfinales. Sarah van Emst en Britt du Pree haalden de finale in de meisjesdubbel.

Nederlandse inbreng

Rose Marie Nijkamp, onlangs nog winnaar van de ITFJ100 in Leeuwenbergh, staat dit jaar aan de start op Tennisclub Bakkum en dat geldt ook voor Joy de Zeeuw, die vorig jaar de derde ronde bereikte. Manvydas Balciunas is de enige Nederlandse jongen die op basis van zijn ranking in het hoofdschema staat. Via het kwalificatietoernooi proberen tal van Nederlandse jongens en meisjes zich hierbij te scharen. Op zondag gaan de kwalificaties van start en op dinsdag de wedstrijden in het hoofdschema van het ITF J200-toernooi, het hoogst aangeschreven juniorentoernooi van Nederland. Dit is voor spelers van achttien jaar en jonger.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Dynamisch

Op Tennisclub Amstelpark in Amsterdam begint zondag de Amstelpark Tennis Academy Trophy. Het toernooi onder leiding van Ilse Puijker beleefde zijn vuurdoop in 2012 en sindsdien heeft Ilse het stokje langzamerhand overgenomen van vader Hans. “De organisatie ligt inmiddels geheel in mijn handen”, vertelt Ilse voorafgaand aan de elfde editie. Ze wordt niet gauw meer verrast, maar dat maakt het organiseren niet minder leuk. Het is zeker niet saai of eentonig. “Je weet nooit hoe het precies gaat lopen. Dat vind ik ook het leuke van het organiseren. Je bent continue in de weer, aan het schakelen, dingen oplossen. Het is heel dynamisch.”

Een van de knopen die zijn doorgehakt, is het annuleren van een kwalificatietoernooi bij de meisjes -14 jaar. Het kleine aantal dat zich hiervoor had aangemeld is bij het hoofdschema gevoegd. De kwalificaties voor de overige categorieën gaan zondag van start, dinsdag begint het hoofdschema.

Op de achttien gravelbanen van het fraaie tennispark komen de junioren -12 en -14 jaar in actie. Het U12-toernooi is categorie 2 en het U14-toernooi categorie 3. Bij de jongste meisjes zien we onder meer Pippa Fennis de baan betreden. Zij won dit jaar al twee internationale enkelspeltitels en presteerde sterk in zowel enkel- als dubbelspel op een hoog aangeschreven toernooi (categorie 1) in Villeneuve-Lobet, Frankrijk. Pippa is één van de vele Nederlandse jongens en meisjes op de Amstelpark Tennis Academy Trophy in een verder mooi, internationaal speelveld waar onder meer de aanwezigheid van acht Canadezen opvalt. 

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Afbeelding boven: Manvydas Balciunas doet een gooi naar de titel op de Dutch Junior Open. Copyright Tennis Europe/TopTennis.photos