MF Davis Cup 2023 Groningen tweede wedstrijddagDSC06063

Griekspoor: ‘Ik voel mij bij TC Zandvoort echt een kind van de club’

Nederland is bezaait met tennisverenigingen. De grootste clubcompetitie ter wereld wordt dan ook niet voor niets in ons land georganiseerd. Iedereen verdient een club. Daarom helpt de Rabobank via Rabo ClubSupport verenigingen toekomstbestendig te maken.

Als topspeler Tallon Griekspoor aan zijn jeugdjaren denkt dan brengt het leven op zijn voetbalclub en tennisvereniging warme herinneringen naar boven. ‘Ik voetbalde met mijn vriendjes bij FC VVC in Nieuw-Vennep. Dat was een mooie tijd. Ik genoot ervan om met een team op pad te zijn. Ik had het geluk dat de trainer destijds de vader was van mijn beste vriend. Daardoor kon ik nog wel eens een voetbaltraining overslaan om te tennissen en werd ik in de wedstrijden alsnog opgesteld. Van mijn achtste tot mijn 14de heb ik gevoetbald. Toen moest ik kiezen tussen tennis en voetbal. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug op die tijd.’

De 26-jarige Griekspoor is inmiddels een vaste waarde in de top100 van de wereld en doet mee aan alle Grand Slamtoernooien. Dit jaar won hij in Pune zijn eerste ATP-titel. Hij heeft dus een goede keuze gemaakt door voor tennis te kiezen. Toch benadrukt Griekspoor het belang van teamsport voor een kind. ‘Als kind heb ik ervaren dat het belangrijk is om een teamsport te doen. Tennis kan soms eenzaam zijn als je alleen met je privétrainer op de baan staat.’

Na zijn eerste tennisballen met opa thuis - op asfalt met een ijzeren rek als net - te hebben geslagen werd Griekspoor als jonkie lid van TV Nieuw-Vennep. ‘Ik weet nog dat daar een tennismuurtje stond met vier stripfiguren er op. Daar heb ik tijdens de trainingen van mijn broers Scott en Kevin heel veel ballen op “Sweety” geslagen. Toen ik 12 jaar was ben ik toen naar TC Zandvoort gegaan.’

‘Als ik aan TC Zandvoort denk dan komen mooie herinneringen naar boven. Jarenlang heb ik competitie gespeeld voor de club. Als 14-jarigen werden we toen met het jongensteam landskampioen onder 17 jaar. Later heb ik er Eredivisie mogen spelen. Ik voel mij bij TC Zandvoort echt een kind van de club. Ik kom er nog steeds. Ik ken er veel mensen en de supporters zijn bijzonder. Het is een hechte en warme vereniging.’

‘TC Zandvoort heeft negen banen, maar een vrij klein en compact clubhuis. In mijn periode dat ik er veel speelde waren er eigenlijk altijd dezelfde mensen. De spelers op zondag bleven ook jaren hangen. Misschien wel een team lager, maar ze bleven wel bij elkaar. Het voelde daardoor altijd als thuiskomen. Veel mensen komen ook kijken tijdens de competitiedagen.’

De meerwaarde van een club is voor Griekspoor het samenzijn. Dat zit bij TC Zandvoort wel goed, maar mochten andere verenigingen hulp nodig hebben dan is daar de Rabo ClubSupport. ‘Ik raad het iedereen aan om lid te worden bij een club. Als individu is het mooi op de club met meerdere samen te zijn. Gezelligheid door bijvoorbeeld na een competitiedag met elkaar te eten in het clubhuis.’

Voorlopig steekt Griekspoor al zijn energie in zijn profcarrière, maar gevraagd naar een leven na zijn tennisloopbaan ziet hij zichzelf nog steeds ergens een balletje slaan. ‘Mocht ik ooit kinderen krijgen dan zou ik hen zeker bij een club aan laten sluiten. Ik zie mezelf als ik ouder ben ook nog wel tennissen. Mijn liefde voor de sport zal altijd blijven.’