Manvydas Balciunas (1)

Tenniscenter Heuvelrug bruist dit jaar één week met jeugdtennissers

Waar Tenniscenter Heuvelrug vorig jaar twee weken lang bruiste met jeugdtennissers houdt Charlotte Bogtstra het dit jaar bij één toernooi. De toernooidirecteur is druk genoeg met de ITF Juniors Heuvelrug Doorn 2023, dat zaterdag van start gaat met de kwalificaties.

Begonnen in 2016 als ITF J4-toernooi is het ITF Juniors Heuvelrug Doorn inmiddels toe aan de zevende editie. Het heeft zich ontwikkeld tot een toernooi met de status van Grade 3, wat nu J100 wordt genoemd, en tot een evenement waar ook rolstoeltennissers in actie komen. De opwaardering kwam voor 2022 en de rolstoeltennissers doen sinds 2019 mee.

Waar het toernooi in 2021 niet doorging vanwege corona werd dit vorig jaar gecompenseerd met een dubbele toernooiweek, al was dat niet gepland. De Heuvelrug stapte in het gat dat 'Arnhem' vanwege de zorgen om het coronavirus had laten vallen. “Het is vorig jaar heel goed gegaan. Het waren twee mooie weken, maar het was wel heel druk. Het stond niet op mijn wensenlijst om nogmaals twee toernooien achter elkaar te doen”, zegt Bogtstra, voor wie het werk als 'managing director' van Tenniscenter Heuvelrug ook gewoon doorgaat. “Ik moet dan dus twee rollen vervullen en dan ben je dag en nacht bezig. Dat wilde ik niet nog een keer doen. Daar komt bij dat het ook lastig is met het exploiteren van de hal. Huurders zijn ook belangrijk en twee weken 'eruit liggen' is best lang”, aldus Bogtstra, die deze week druk is met alle voorbereidingen. Daar hoort bijvoorbeeld ook het maken van gerechten voor de spelers bij. "Pastasauzen, kipgerechten, die gaan in de vriezer. En dan koken we er volgende week pasta of rijst bij. Veel groente serveren is belangrijk."

Rolstoeltennis

Bogtstra is opgetogen over het aantal aanmeldingen voor het rolstoeltennistoernooi. Vorig jaar werden de jongens en meisjes samengevoegd in een zogenoemde 'joined single', nu zijn er genoeg spelers voor twee speelschema's. “We hebben acht jongens en vier meisjes, het hoogste aantal sinds de start. We hebben nog overleg met de ITF hoe we de schema's gaan vormgeven.” Het rolstoeltennistoernooi is van vrijdag 3 tot en met zondag 5 maart. Het is één van de drie ITF Wheelchair Junior Series-toernooien in Nederland in 2023. Later volgen nog Eindhoven en Hilversum, eveneens verbonden aan een valide juniorentoernooi.

Thuissucces

Wat betreft het valide toernooi wordt het lastig om het enorme 'thuissucces' van vorig jaar te herhalen. Met Abel Forger, Isis Louise van den Broek en Sarah van Emst stonden er vorig jaar drie spelers van de Bogtstra & Kempers Tennis Academy Doorn in een enkelspelfinale. Abel en Isis schreven het toernooi op hun naam en dat was voor deze talenten de opmaat naar een mooi tennisjaar. Abel is inmiddels de nummer 36 van de wereldranglijst voor spelers tot en met achttien jaar en haalde onlangs de tweede ronde van het jeugdtoernooi op de Australian Open. Isis stond in het hoofdschema van Wimbledon bij de meisjes.

De kans op 'thuissucces' is dit jaar minder groot, maar met Manvydas Balciunas (FOTO) als nummer vier van de plaatsingslijst zeker niet uitgesloten. Op de zes plexiplave hardcourtbanen van Tenniscenter Heuvelrug doen verder Noah Gabriel en Lars Wagenaar een gooi naar de titel. Kyvan Rietkerk heeft zich na een opgave deze week in Den Haag teruggetrokken. 

Bij de meisjes komen onder meer Annelin Bakker, Joy de Zeeuw, Britt du Pree en Loes Ebeling Koning in actie. Bakker is als nummer 116 van de wereld als eerste geplaatst, net voor de Duitse Josy Daems (117).

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.