StanPut Focus2022

Dubbelslag voor Put op Amjoy Cup, Mantel blijft zonder kroon in Hilversum

Bij de internationale juniorentoernooien op Nederlandse bodem maakte Stan Put indruk op de Amjoy Cup in Bergeijck. Het talent uit het Brabantse Bavel won bij de jongens tot en met twaalf jaar niet alleen het enkelspel, maar ook het dubbelspel van het TE2-toernooi. Teun Mantel presteerde goed in Hilversum, maar greep net naast de titels op het ITF J5-toernooi.

FOTO: Stan Put eerder dit jaar in actie. Het beeld is van Tennis Europe/toptennis.fotos.

Put begon dit jaar al ijzersterk met een toernooizege en een finaleplaats in Rotterdam tijdens het Nederlandse indoorcircuit en trok die lijn afgelopen week door op de Amjoy Cup bij TOS Bergeijck, waar hij met veel overtuiging beide titels pakte in het onder twaalf-toernooi.

Er werd gespeeld in een groepssysteem met acht poules, bestaande uit vier spelers, waarbij alleen de winnaars door gingen. Spelers waren dus gegarandeerd van minimaal drie wedstrijden in het hoofdschema. Put, vorig jaar nog niet goed genoeg om door de poulefase te geraken, was daarin nu oppermachtig. In drie duels stond hij bij elkaar slechts vijf games af. Eigenlijk pas in de finale kreeg Put het echt voor zijn kiezen. Landgenoot Mats Jutte pakte hem zijn eerste set af. Put won uiteindelijk met een wedstrijdtiebreak: 3-6, 7-5, 10-4. Jutte was tot de finale ook zonder setverlies. Put en Jutte zijn respectievelijk de nummer één en twee van Nederland tot en met twaalf jaar.

In het dubbelspel was Put, samen met Ivar van Ruiten, te sterk voor Jutte in een Nederlandse halve eindstrijd. Put en Van Ruiten wonnen met 6-1, 6-2 van Jutte en Van der Linde. In de finale tegen het Franse koppel Delio Casciu/Eliot Fellmann stonden Put en Van Ruiten slechts twee games af: 6-2, 6-0.

Dubbelslag Janssen

In het meisjesdubbelspel -12 jaar was er een halve finaleplaats voor Emmy Sanchez en Lilly van den Dongen. Onze landgenotes moesten daarin met 4-6, 6-1, 10-6 hun meerdere erkennen in Elizaveta Anikina en Daniel Baranes. Die verloren op hun beurt de finale van Farah Janssen en Zoe-Cheyenne Heins.

Sanchez bleef steken in de groepsfase van het enkelspel. Ze kwam net tekort om haar groep te winnen. Het spande erom tegen Margot van Dyck uit België: 6-0, 4-6, 15-13. Een andere Belgische, Farah Janssen, pakte de titel ten koste van Baranes: 6-1, 5-7, 10-3. Een dubbelslag dus voor Janssen. 

Er was geen Nederlands succes in het onder 14-toernooi. Luna Isabelle den Besten haalde wel de laatste vier van het meisjesdubbelspel. Aan de zijde van de Australische Ellen Hirschi moest ze buigen voor het Japanse duo Amane Hattori/Yua Morishita: 6-1, 6-2.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het Tennis Europe-toernooi in Bergeijck. Onder de vlag van de Amjoy Cup zijn later dit jaar nog twee internationale toernooien; een ITF J4-toernooi (18-23 juli) en een ITF WTT oftewel een Future (15-21 augustus).

Mantel zonder kroon

Op het ITF J5-toernooi in Hilversum (voor spelers tot en met achttien jaar) maakte Teun Mantel indruk. De zestienjarige Nederlander haalde niet alleen de finale van het enkelspel, maar ook van het dubbelspel. Beide keren zat de Oekraïner Tymur Bieldiugin hem dwars. Na een spannend Nederlands onderonsje met Noah Gabriel bij de laatste vier (7-5, 7-5) verloor Mantel de finale van Bieldiugin met 6-2, 7-5.

De als eerste geplaatste Jay Temming verloor opvallend genoeg al in de eerste ronde, van de Belg Kylian Collignon met 6-4, 6-0. Collignon verloor op zijn beurt in de tweede ronde van de latere toernooiwinnaar uit Oekraïne.

In het dubbelspel moest het Nederlandse koppel Teun Mantel/James Pikkaart de titel laten aan Bieldiugin en Collignon: 6-4, 6-4.

Senne Janssen haalde de halve finales van het meisjesdubbelspel met de Oekraïnse Lyna Peresepkina. Daarin waren Anastasiia Firman en Emma Ottavio Ghirardato met 6-1, 6-1 te sterk.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF J5 in Hilversum.

De FOTO, met daarop Stan Put in actie, is van Tennis Europe/toptennis.fotos.