Ferdi zit op bankje met racket

Tennis en padel als ultieme coronasporten: 'De ledenaanwas is ongekend'

Van Zeeland tot Drenthe en van Limburg tot Noord-Holland. Overal in het land is tennis bezig aan een sterke opmars. Nu we door corona meer thuis moeten blijven, groeit de behoefte om buiten te sporten. Omdat veel teamsporten zijn stilgelegd en tennis in de gedeeltelijke lockdown nog wel mogelijk is, hebben veel voetballers, volleyballers en hockeyers de afgelopen maanden voor de tennisbaan gekozen. Het is een trend die in heel Nederland te zien is: "De ledenaanwas is ongekend."

Die laatste woorden zijn opgetekend uit de mond van voorzitter Helenus de Reus van tennisclub Bargeres in Emmen, een van de vele verenigingen waar veel 'nieuwe' tennissers rondlopen. Dankzij de Zomer Challenge van de KNLTB hebben liefst tachtig nieuwe potentiële leden een balletje geslagen op de banen van Bargeres. Daarvan heeft inmiddels meer dan de helft zich als lid aangemeld, vertelde De Reus onlangs in de Coevorder Courant. "Belangstellenden konden zo tegen een voordelig tarief kennismaken met tennis, vanuit de gedachte om fit te blijven in een periode dat veel andere sporten stilliggen. Dat bleek een regelrechte succesformule." 

De familie De Vries is nu ieder weekend op de tennisbaan in Emmen te vinden. Met z'n vieren vormen ze een echte volleybalfamilie, maar inmiddels zijn ze fanatiek aan het tennissen geslagen. "Heel apart. Volleybal is een echte teamsport en dat doe je samen", vertelt Femke, een van de twee dochters. "Met tennis sta je er alleen voor: als jij de bal in het net slaat, ben jij diegene die het fout doet. Het is heel verschillend, maar allebei erg leuk."

Verantwoordelijkheid en balgevoel

Dat je als tennisser zelf verantwoordelijk bent voor je eigen fouten, maar ook voor je winners, spreekt veel nieuwe tennissers aan. En wie de baan opstapt met ervaring in voetbal, hockey of volleybal merkt dat het opgedane balgevoel het tennisplezier nog eens verder vergroot. Het zijn de meestgehoorde argumenten voor het enthousiasme over de kennismaking met tennis.  

Een zelfde ontwikkeling is te zien in Amsterdam, waar tennis ook de ideale coronasport blijkt. In Het Parool viel vorige week nog te lezen dat er in de hoofdstad dit jaar duizend tennissers bij zijn gekomen. Elf clubs hebben nu een wachtlijst, schreef het dagblad. Bij TV Linnaeushof was de belangstelling zelfs zo groot dat de club soms 'nee' moest verkopen. "Als we iedereen hadden toegelaten was het aantal seniorleden zelfs verdubbeld", lichtte secretaris Evelyn Dijkstra toe. "We moeten puzzelen hoeveel leden per baan reëel is. Iedereen moet wel kans hebben om te tennissen."

Een ander voorbeeld is LTC De Schenge uit Arnemuiden. De Zeeuwse vereniging is dit jaar met meer dan de helft gegroeid in ledenaantal. Of neem de provincie Overijssel, waar in plaatsen als Olst, Deventer, Brummen en Lochem steeds vaker de doffe knal van een tennisbal is te horen

'Even helemaal losgaan'

Ook bij tennisvereniging VEGO in Apeldoorn is de trend niet onopgemerkt gebleven. Deze zomer meldden zich daar 118 nieuwe leden, onder wie Marlous Keizer. Zij merkte voor de camera van Omroep Gelderland op: "Ik werk thuis. Dan is het wel lekker als ik hier op de baan even helemaal los kan gaan. Qua tennis ben ik een beginner dus dat kan nog beter, maar ik heb net mijn lidmaatschap verlengd dus dat komt wel goed.”

Haar clubgenoot Ronald Bos rent normaal gesproken achter een grotere bal aan, maar is dolblij met zijn plan B. "Eigenlijk ben ik fanatiek voetballer. Vroeger deed ik al wat aan tennis, dus voor mij is dit perfect. En als ik stress heb dan sla ik gewoon wat harder tegen de bal." 

Ook padel wordt populairder

De 'tennisexplosie' staat niet op zichzelf, want ook padel is dezer dagen ongekend populair. In de regio Den Haag bijvoorbeeld (zie video), maar ook elders in het land. Terwijl voetballen en hockeyen er even passé zijn, waren de twee padelbanen bij Tennisvereniging Didam al een succes nog voordat de banen onlangs officieel in gebruik werden genomen. Tachtig mensen schreven zich in voor de eerste padellessen en clinics. Van de nieuwe leden in de afgelopen maanden lijkt het merendeel vooral warm te lopen voor de ‘sport in de kooi’. "Zij zien het als een mooi alternatief voor squash”, weet voorzitter Eric Jansen.

Antoon Lenderink (77) is de oudste padelspeler bij TV Didam, vertelde hij aan De Gelderlander. "Padel is een leuk spelletje, maar ook wel moeilijk. Vooral als de bal tegen het glas komt. Daarbij zijn de regels anders dan bij het tennis.” De senior tennist al veertig jaar en vindt padel een mooie aanvulling hierop. "Ook voor jongeren. Al is het voor ons ook goed om te blijven bewegen." 

Ledengroei

In oktober dit jaar had de KNLTB 567.000 leden, een groei van 3 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder (toen 549.000). In 2020 boden liefst 550 verenigingen de Zomer Challenge aan, in 2019 waren dat er nog 150. Waar de Zomer Challenge vorig jaar 2.500 deelnemers trok, lag dat aantal dit jaar ruim zeven keer zo hoog: ruim 18.000.