Jesper Put In Actie (3)

Voorkom blessures: een goede warming-up en rustige opbouw is onmisbaar

Jesper Put (31, manueel therapeut KNLTB) heeft als doel om de Nederlandse topspelers fit te houden. Hij verbaast zich nog altijd over hoeveel mensen blessures forceren door bijvoorbeeld geen of weinig tijd te besteden aan de warming-up en de opbouw richting de toernooiweken. In dit interview deelt hij zijn adviezen waar op te letten als tennisser en geeft hij een kijkje achter de schermen.

Jesper is sinds 2016 werkzaam bij de KNLTB op het Nationaal Tennis Centrum (NTC) in Amstelveen. Hij is de fysiotherapeut van het Nederlandse Davis en Fed Cup team. Ook is hij regelmatig aanwezig op de Nederlandse kampioenschappen. Jesper is wekelijks te vinden bij de KNLTB met als doel om de topspelers fit naar het hoogste niveau te krijgen zonder enige vorm van klachten.

“Ik ben pas tevreden als een tennisser een wedstrijd kan spelen, zonder te veel belemmerd te worden door zijn/haar klachten.”

Jesper: “Als je als tennisser hoog op de ranglijst wilt komen, is het belangrijk om klachtenvrij te zijn. Hier speel ik als fysiotherapeut een belangrijke rol bij. Hoe beter onze sporters het doen, hoe meer voldoening ik uit mijn werk haal. Mijn doel is om de spelers zo hoog mogelijk op de ladder te krijgen en er echt samen voor te gaan. Belangrijk in dit proces is dat constant de juiste keuzes gemaakt worden.

Daarom hebben wij dagelijkse zorg en korte lijnen met diverse specialisten wat het ook uniek maakt bij de KNLTB. Als een speler een klacht heeft, wordt er gelijk gekeken welke richting in te slaan. Dit creëert rust bij zowel de trainer als de tennisser zelf. “Als fysiotherapeuten proberen we daarom continu te sparren met de coach. Het gaat hierbij om een shared decision making waar verschillende belanghebbende partijen van de tennisser bij betrokken zijn.”

Bouw rustig op, neem tijd voor een goede warming-up en ga tijdig naar de fysiotherapeut

Logischerwijs is een tenniswedstrijd geen standaard wedstrijd van 90 minuten, de speelduur kan variëren per wedstrijd. Jesper: ''Zorg ervoor dat je je als tennisser ook voorbereidt op een wedstrijd van 3 uur. Ga niet zomaar spelen zonder daarvoor getraind te hebben. Bereid je dus echt goed voor op wat je wilt doen en bouw dit conditioneel rustig op.''

Gedoseerd je conditie opbouwen en een goede warming-up zijn dus volgens Jesper essentieel wanneer je als tennisser fit wil worden en blijven: “Een grote fout die ik tennissers zie maken is om zonder warming-up de baan op te gaan. Door het overslaan van een warming-up ontstaan de meeste klachten, aangezien de spieren niet goed opgewarmd zijn. Probeer, naast tennis, ook in beweging te blijven door bijvoorbeeld een krachttraining te doen of regelmatig een stukje te (hard)lopen. Veel beweging is gewoon heel belangrijk!”

Een andere tip die Jesper graag aan alle tennissers wil meegeven is: “Ga niet alleen naar de fysiotherapeut als je klachten hebt, maar kom vóóraf al om zo klachten tijdig te kunnen tackelen. Het is namelijk veel belangrijker om klachten te voorkomen dan te verhelpen. Laat daarom periodiek een check uitvoeren bij een fysiotherapeut. Een veel voorkomende blessure bij tennissers zijn schouderblessures. Door hier vooraf voldoende aandacht aan te besteden kan een klacht voorkomen worden.” Een tennisser kan samen met de fysiotherapeut bespreken waar hij/zij naartoe wilt werken en samen bepalen wat daarvoor nodig is. Dus ga tijdig naar een fysiotherapeut!

FysioHolland staat voor elke tennisser klaar

Naast zijn werkzaamheden voor de KNLTB werkt Jesper bij FysioHolland Medicort Naarden (Bergman Clinics), waar hij veel te maken heeft met orthopedische en sportgerelateerde klachten. Ook verzorgt hij bij Bergman Clinics één dag per week een combispreekuur, samen met (topsport) orthopedisch chirurg Henk van der Hoeven. Samen begeleiden zij revalidatietrajecten van cliënten of cliënten met complexe klachten op het gebied van knie en schouder problematiek.

FysioHolland, partner van de KNLTB en de organisatie waar Jesper werkzaam voor is, is een landelijke organisatie met wel 130 locaties door het hele land en alle specialisaties in huis waardoor (top)sporters met diverse soorten klachten terecht kunnen. Ook de meer gecompliceerde (sport)blessures. Door de nauwe banden met diverse specialisaties, zoals Jesper en Henk van der Hoeven kan FysioHolland de zorg van A tot Z leveren. Met de jarenlange (top)sport ervaring en beschikbaarheid over innovatieve apparatuur zoals de AlterG is er voor iedereen een behandelplan op maatwerk mogelijk. FysioHolland beschikt ook over eigen innovaties. Denk hierbij aan de FysioHolland App, waarmee cliënten afspraken kunnen maken, verzetten en oefeningen kunnen krijgen met de daarbij gewenste reminders. Dit om hun behandelplan thuis maximaal te stimuleren en online je een steuntje in de rug te geven.

Heb jij te maken met blessures of wil je deze juist voorkomen? Kom dan langs bij één van de praktijken in Nederland. De fysiotherapeuten van FysioHolland geven je graag advies. Wil jij meer informatie of een afspraak maken? Kijk dan snel voor een locatie bij jou in de buurt, WhatsApp of bel naar 088 374 16 00.