Strokes Of Genius (1)

Kijktip: Strokes of Genius

‘Het was de beste tenniswedstrijd ooit’, zei John McEnroe over de Wimbledonfinale van 2008 tussen Rafael Nadal en Roger Federer. En dus mag je er op zijn minst een mooie documentaire over verwachten. Die is er dan ook al twee jaar en heet Strokes of Genius.

De documentaire is een feest voor elke tennisliefhebber die graag meer wilt weten over hoe Nadal en Federer zijn geworden wie ze zijn, en de gedachteprocessen van de twee grootheden, in zo’n beladen setting als die van een Wimbledonfinale.

Terwijl we af en toe fragmenten zien van hoe Nadal een dominante start beleeft in de finale en de eerste twee sets binnenhaalt, wordt tussendoor de jeugd van de Spanjaard op Mallorca verkend. Waar is zijn enorme vechtlust en werkethiek vandaan gekomen? En hoe is hij uitgegroeid tot de kampioen die hij zou worden?

In sets drie en vier komt Federer terug in de wedstrijd en draait de focus zijn kant op. Zijn ouders praten over de verschrikking die kleine Roger soms kon zijn. En we leren waar het omslagpunt kwam in zijn gedrag op de baan.

De verweving van de wedstrijdbeelden, jeugdfragmenten en de interviews met zowel spelers als betrokkenen uit hun omgeving, maken dat de één uur en veertig minuten durende documentaire voorbij vliegt.

Mooi is verder dat de Federer-Nadal tweestrijd in zijn geheel ook in historisch perspectief wordt geplaatst, door de vergelijking te maken met de legendarische rivaliteiten Borg-McEnroe en Navratilova-Evert. Deze iconen komen ook aan het woord en verbreden daarmee de inhoud en kracht van het product. De conclusie is simpelweg dat het eigenlijk niet te verkopen valt om als tennisliefhebber niet te kijken naar Strokes of Genius. Een passend kwalitatief eerbetoon aan twee titanen uit de tennisgeschiedenis en hun meest spraakmakende ontmoeting.

De documentaire Strokes of Genius is te zien op YouTube.