Resurfacing

Kijktip: Resurfacing

De ATP- en WTA Tour starten in augustus weer op. Dat betekent tot die tijd weinig live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Toptennis.tennis.nl. Voor de tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip.

Kijktip: Resurfacing

Andy Murray deed zeven jaar geleden op 7 juli zichzelf en heel Groot-Brittannië een daverend groot plezier door Wimbledon te winnen. De Schot deed dat 77 jaar na de laatste Britse winnaar: Fred Perry. Deze dag wordt zelfs één van de belangrijkste dagen in de Britse sportgeschiedenis genoemd.

In 2016 won Murray nogmaals op het heilige gras in Londen en dat maakt hem voor de tennisgekke Britten een heilige. Op dezelfde plek een jaar later leerde het grote publiek de fysieke problemen van Murray kennen, toen hij in zijn kwartfinalepartij tegen Sam Querrey strompelend over het centre court bewoog.

Vanaf dat moment hangt de carrière van de nummer één van de wereld aan een zijde draadje.

Dit is het moment dat de intieme documentaire Resurfacing start. De titel van de film verwijst naar een heupoperatie waarbij een resurfacing techniek wordt gebruikt. Hier wordt de kop van de heup bewerkt en bij-gefreesd.

Tot zover de medische analyse, want deze documentaire draait om veel meer dan dat. Het gaat over de pijn, twijfels, worstelingen, druk en verlangen om weer te tennissen waar Murray mee heeft te maken.

Documentairemaakster Olivia Capuccini volgde Murray van 2017 tot en met 2019. Van zijn eigen huis tot en met ziekenhuizen en van revalidatiecentra tot de Australian Open. Ze laat een portret zien van een topspeler die strompelt naar het einde van zijn carrière, maar de ijzeren wil heeft om niet op te geven. Ook al weet hij dat dit moment meer en meer dichterbij komt.

Ontroerend is ook te zien hoe het team rondom Murray functioneert. Shane Annun, Mark Bender, Matt Little en Jamie Delgado wijken geen moment van zijn zijde en rijden mee in de maandenlange emotionele achtbaan.

Zoals Murray op de baan alles geeft, geeft hij de kijker dat in Resurfacing ook. Soms praat hij direct in de camera als hij middenin de nacht vanuit zijn bed een eigen gemaakte video-boodschap opneemt. Gesprekken met zijn psycholoog over zijn onzekerheden en kwetsbaarheid vlak voor een persconferentie laat duidelijk zien waar Murray mee worstelt.

Deze 1 uur en 48 minuten durende film geeft je kippenvel. Het is een aanrader voor elke sportliefhebber en niet voor niets met een 8,0 beloond op IMDB.

Resurfacing is met Nederlandse ondertiteling te bekijken via www.primevideo.com

Bekijk hieronder de trailer.