DSC09049

Stan Put slaat Oranje onder 14 naar finaleronde Summer Cups

De Nederlandse jongens spelen komend weekeinde in de finale van de Summer Cups 14&U en voor een plek in de ITF World Junior Tennis Finals in augustus. In het Turkse Istanbul sloegen onze landgenoten zich door de kwalificaties, mede dankzij een oppermachtige Stan Put.

Het veertienjarige talent uit Bavel maakte eerder dit jaar al indruk in de Winter Cups, de wintervariant van het landentoernooi voor juniorentennis. Met Joris van Linde sloeg hij Oranje destijds naar een vijfde plaats, een positie die in de Summer Cups recht zou geven op deelname aan de mondiale finale. De vijf beste landen op de Summer Cups 14 plaatsen zich namelijk voor de ITF World Junior Tennis Finals in Prostejov, Tsjechië. Van 5 tot en met 10 augustus strijden de zestien beste landen te wereld, in de leeftijdscategorie 14&U, om de mondiale prijzen die in 2023 werden veroverd door Tsjechië, bij de jongens en de meisjes.

In het Spaanse Valencia is komend weekeinde de finaleronde van de Summer Cups en daarin krijgen Stan Put, Joris van Linde en Laurens Drijver te maken met Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Roemenië, Griekenland, Slowakije en titelverdediger Tsjechië. Op papier zijn de Britten, met drie spelers in de top tien van de ranking tot en met 14 jaar, favoriet voor de eindzege in Valencia. Slowakije en Roemenië hebben net als Nederland een ijzersterke kopman.

Oppermachtig

Nederland en Frankrijk kwamen de afgelopen drie dagen in actie in het Turkse Istanbul. Onze landgenoten, met Martijn Voorbraak als coach, wonnen met 2-1 van Kroatië en Bulgarije alvorens in de finale met 2-1 van Frankrijk te verliezen. Stan Put was oppermachtig in zijn drie enkelspeloptredens en de nummer zes van Europa tot en met 14 jaar sleepte Nederland er ook in de dubbelspelen met Kroatië en Bulgarije doorheen. Een ticket voor de finaleronde was hiermee geboekt.

De laatste wedstrijd tegen Frankrijk ging met 2-1 verloren. Stan zette Pablo Pradat, toch ook niet een misselijke jeugdspeler, met 6-3, 6-0 opzij, maar Laurens Drijver verloor met soortgelijke cijfers van Charles Rossilol (6-0, 6-3). Quentin Dodin en Charles Rossilol waren vervolgens met 6-4, 6-2 te sterk voor Stan en Laurens. 

Meisjes gestrand in Bremen

Voor de Nederlandse meisjes tot en met 14 jaar eindigde het Europese avontuur bij de kwalificatie in Bremen, Duitsland. Pippa Fennis, Chioma Onunta en Cara Nitescu wonnen de eerste wedstrijd met 2-1 van Bosnië-Herzegovina, maar moesten vervolgens met 3-0 buigen voor Oekraïne. Daarmee viel het doek. In de laatste wedstrijd tegen Estland ging het beslissende dubbelspel verloren voor de formatie onder leiding van coach Denny van den Berg.

Later deze maand komen de overige leeftijdscategorieën van de Summer Cups aan bod. Van 25 tot en met 28 juli komen de jongens en meisjes tot en met 12 jaar in actie en van 31 juli tot en met 2 augustus zijn de leeftijdscategorieën -16 en -18 aan de beurt. Wie er voor Nederland aantreden, is nog niet bekendgemaakt.

Klik hier voor meer over de Tennis Europe Summer Cups.