Hidde Schoenmakers (Hillegom 2023)

Schoenmakers maakt status waar in Hilversum, Nederlandse finales op Amjoy Cup

Hidde Schoenmakers heeft zijn status als lijstaanvoerder overtuigend waargemaakt op het ITF J30-toernooi in Hilversum, waar Floortje Crisstoffels de finale bereikt van het meisjestoernooi. Op de Amjoy Cup in Eindhoven kleurden de finales grotendeels oranje, met name bij de twaalfjarigen.

Schoenmakers (FOTO) won eerder dit jaar ook al een J30-toernooi, net over de Belgische grens in Hasselt, en beproefde vervolgens zijn geluk op toernooien die hoger staan op de ladder van ITF-juniorentoernooien (van laag naar hoog: J30, 60, 100, 200, 300, 500, Grand Slams). Op het J100-toernooi in Den Haag haalde hij een week geleden de finale en voor het toernooi in Hilversum was hij dan ook de uitgesproken favoriet en lijstaanvoerder. Die status verlamde Schoenmakers niet. Integendeel, de zeventienjarige won al zijn partijen met schijnbaar gemak. In de finale klopte hij de verrassende Stefan Mos met 6-2, 6-4 na in de halve finales van Sammy Guinau te hebben gewonnen (6-3, 6-2).

De eveneens zeventienjarige Crisstoffels, die in 2022 al voor het eerst meedeed in Hilversum, greep net naast de titel maar kende een mooie week met haar eerste finaleplaats op een ITF-juniorentoernooi. Daarin was Isabella Angelina Abendroth met 6-3, 6-0 een maatje te groot. Daarmee pakte ze slechts een game meer dan Nouk Kleinenberg in de kwartfinales (6-0, 6-2). In de halve finales had Cristoffels nog wel van zusje Jolie Angelique Abendroth weten te winnen met 6-1, 6-3.

Na een korte rustperiode moest Crisstoffels zaterdag nogmaals aan de bak op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center. In de dubbelspelfinale was het wel raak. Met de Amerikaanse Shaya Jovanovic veroverde ze de titel ten koste van Nouk Kleinenberg en de Litouwse Emelija Lebedvaite: 6-4, 6-2.

De jongensdubbelspelfinale was een Nederlandse aangelegenheid. Sammy Guinau en Bryan Heuwekemeijer waren met 6-4, 6-1 te sterk voor Raul Clarijs en Dean Mansveld.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF J30 in Hilversum. 

Rolstoeltennis

Erwin de Boerdere zag in aanloop naar de ITF Wheelchair Junior Hilversum wederom een toename in het aantal deelnemers. Nadat hij aanvankelijk zelfs te veel inschrijvingen had voor het speelveld van acht bleven er na wat afzeggingen zeven jongens en zeven meisjes over.

Ivar van Rijt won zoals verwacht bij de jongens, maar de pas veertienjarige Belg Alexander Lantermann weerde zich kranig en verloor de finale met 6-2, 6-3 van zijn drie jaar oudere tegenstander. Van Rijt is de nummer drie van de juniorenwereldranglijst rolstoeltennis.

Bij de meisjes verloren Anouck van der Meer en Lotte Marloes Duijs in de eerste ronde en ging de eindstrijd uiteindelijk tussen Lyna Gryp uit België en Sabina Czauz. De Amerikaanse Czauz trok met 6-4, 6-4 aan het langste eind en nam daarmee revanche voor haar nederlaag in de finale van vorig jaar.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen, ook in het dubbelspel, van de ITF Wheelchair Junior Hilversum.

Amjoy Cup

Op de Amjoy Cup streden de junioren in de leeftijdsklassen 12 en 14 om de prijzen en dat deden ze dit jaar voor het eerst op de gravelbanen van Genneper Parken Tennis. In Eindhoven werden de prijzen bij de jongste junioren verdeeld onder landgenoten, maar de delegatie uit Australië en Nieuw-Zeeland maakte indruk. Daphne Franssen won in een Nederlandse finale met 6-4, 6-2 van Rita Chi en samen wonnen ze het dubbelspel dankzij winst op een Australisch koppel in de finale.

Valentijn Roodenburg moest vol aan de bak in de finale tegen de Australier Christopher Maton: 7-6 (5), 6-2. Met Rafael Fennis pakte Valentijn ook het dubbelspel door in een Nederlandse finale te winnen van Thijmen Engelaan en Jurren Vrolijk: 6-2, 6-2.

De spelers 'from down under' waren niet alleen goed voor eerder genoemde finaleplaatsen, maar pakten bij de jongens tot en met 14 jaar zelfs beide hoofdprijzen. Alvin Na uit Nieuw-Zeeland won in de finale met 6-4, 6-0 van Ivan van Ruiten en veroverde met landgenoot Noa Milburn ook de titel in het dubbelspel, ten koste van Denis Baskin en Miko Koeppen: 6-2, 7-6 (6).

Pippa Fennis bereikte de finale bij de meisjes tot en met 14 jaar, maar daarin was de Slowaakse Ela Skalicka met 6-2, 6-4 te sterk. De dubbelspelfinale was een Belgische aangelegenheid, waarin Noor Ceulemans en Elle van Gestel met 6-3, 5-7, 10-8 wonnen van Hannelore Daniels en Fin Gybels.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Tennis Europe Amjoy Cup.

Daphne Franssen en Valentijn Roodenburg, winnaars van het onder 12-toernooi bij respectievelijk de meisjes en jongens. Foto: Ramon Petit. 

Ela Skalicka en Alvin Na, winnaars van het onder 14-toernooi bij respectievelijk de meisjes en jongens. Foto: Ramon Petit.