Nouk Kleinenberg (Arnolduspark 2023)

Intercontinentaal speelveld op ITF J60 Leeuwenbergh

Naast de BICT Group ITF The Hague op Rhijenhof is er komende week in Den Haag nog een internationaal tennistoernooi. Op de gravelbanen van Leeuwenbergh strijden junioren tot en met 18 jaar om de prijzen op een ITF J60-toernooi.

Internationaal tennis voor senioren, internationaal tennis voor junioren, een rijk verenigingsleven met onder meer de recordkampioen van de Eredivisie Gemengd (HLTC Leimonias), een grote hoeveelheid topspelers en talenten in de omgeving. Den Haag is een echte tennisstad en dat blijkt onder meer uit het feit dat er drie internationale juniorentoernooien worden georganiseerd.

In februari is er de ITF J100 in Rhijenhof en na de ITF J100 van vorige maand is dit het tweede ITF-juniorentoernooi in korte tijd op de gravelbanen van sportcentrum Leeuwenbergh.

Bij het opleiden en klaarstomen van spelers voor (hopelijk) een carrière als proftennisser horen niet alleen goede trainingen, maar ook wedstrijden op niveau. Een ITF-Juniorentoernooi in eigen huis is daarvoor het beproefde recept. Zie daar in het kort de gedachte van Gerard van Hellemondt van Tennisschool T.I.K. achter het organiseren van de twee ITF-Juniorentoernooien in sportcentrum Leeuwenbergh. Hij deed het ruim dertig jaar voordat hij dit jaar definitief het stokje overdroeg aan Rob van Hilten, tennistrainer bij T.I.K. en al langer betrokken bij de organisatie.

Van Hilten werkte als tennistrainer onder meer met enkele spelers die op het ITF J60-toernooi in aanmerking komen voor een startbewijs of het kwalificatietoernooi gaan spelen. In het hoofdschema vinden we niet veel Nederlanders terug, althans weinig landgenoten die zich rechtstreeks voor het hoofdschema hebben geplaatst. Bij de jongens alleen Sander Paradis, terwijl onder meer Dean Mansveld van T.I.K. het kwalificatietoernooi speelt.

Niveau

Sofie Ray, Dallas Janssen, Floortje Crisstoffels en Nouk Kleinenberg staan in het hoofdschema bij de meisjes. Crisstoffels (17) haalde afgelopen week de finale op een ITF J30 in Hilversum, Kleinenberg de (15) de kwartfinales. De vraag is of zij een niveautje hoger (van J30 naar J60) ook potten kunnen breken. Om de verhoudingen tussen de ITF-juniorentoernooien weer te geven: Crisstoffels beproefde deze week haar geluk op de ITF J200 in Castricum. Ze moest zich daar kwalificeren voor het hoofdschema, wat lukte, en verloor vervolgens vrij kansloos in de eerste ronde van een speelster uit Kazachstan.

Verscheidenheid

Wat opvalt op het ITF J60-toernooi van Leeuwenbergh is de enorme verscheidenheid aan landen waar de deelnemers vandaan komen. Naast een gebruikelijke hoeveelheid spelers uit Europa kun je met inschrijvingen uit Canada, VS, Mexico, Peru, Argentinië, Brazilie, Australië, India en Japan met recht spreken van een intercontinentaal speelveld.

De Holiday Inn ITF J60 Leeuwenbergh 2024 gaat zondag van start met de kwalificaties en dinsdag met het hoofdschema. 

AFBEELDING: Nouk Kleinenberg in actie. Copyright Tennis Europe/TopTennis.photos.