Thijs Boogaard met publiek op achtergrond

Halve eindstrijd Boogaard op Dutch Junior Open, Roodenburg pakt tweede titel op rij

Thijs Boogaard is gestrand in de halve finales van de Dutch Junior Open in Castricum, waar hij deze week zijn zestiende verjaardag vierde. Op het Amstelpark in Amsterdam won Valentijn Roodenburg voor de tweede week op rij een Tennis Europe onder 12-toernooi.

Winnen op de banen van TC Bakkum, waar al sinds 1956 een juniorentoernooi wordt gehouden, terwijl je nog maar vijftien/zestien jaar bent; dat is maar weinigen gegeven. Carlos Alcaraz deed het in 2018 toen hij vijftien was en Thijs Boogaard was maar wat graag in zijn voetsporen getreden, zoals hij al deed toen hij vorig jaar op veertienjarige leeftijd een ITF J300-toernooi won.

Op de ITF J200 in Castricum, het oudste en meest toonaangevende juniorentoernooi in Nederland, kwam Boogaard net tekort voor een finaleplaats. Na onder meer een fraaie 6-1, 6-1 zege over lijstaanvoerder Ognjnen Milic verloor hij bij de laatste vier van de Tsjech Vojtech Vales: 1-6, 6-4, 7-5. Vales moest in de finale buigen voor de Spanjaard Bryan Hernandez Cortes: 3-6, 6-4, 6-4.

De twee finalisten vormden een duo in het dubbelspel, maar het Duitse koppel Niels MacDonald/Mika Petkovic voorkwam een Spaanse dubbelslag.

Boogaard haalde met de Bulgaar Ivan Ivanov de kwartfinales van het jongensdubbelspel. Jamie Mackenzie en Konstyantin Mantach waren daarin met 6-4, 3-6, 10-4 te sterk.

Afbeeldingen boven en onder: Thijs Boogaard in actie, bij het scorebord en met een taart voor zijn zestiende verjaardag, aangeboden door de organisatie op TC Bakkum.  Foto: Wim Peperkamp.

Bij de meisjes was er een fraai succes in het dubbelspel voor Antonia Stoyanov. De pas veertienjarige Nederlandse veroverde met de Duitse Eva Bennemann de titel door in de finale Josy Daems en Anastasia Fiirman te verslaan met 0-6, 6-3, 13-11.

In het enkelspel bereikten Sophie Ray en Britt du Pree de derde ronde. Du Pree, als veertiende geplaatst, moest daarin opgeven tegen Sara Melany Fajmonova bij een stand van 7-5, 2-0. De als vierde geplaatste Tsjechische werd pas in de finale gestuit door Deniz Dilek. De zeventienjarige Turkse pakte met overmacht de titel en gaf in de finale slechts één game prijs: 6-1, 6-0.

De vijftienjarige Sophie Ray, die een wildcard had gekregen, verloor van de Tsjechische Nela Jandova met 2-6, 7-6 (3), 6-3.

Voor Hidde Schoenmakers en Pieter de lange was de derde ronde eveneens het eindstation. Schoenmakers speelde een puike partij, maar verloor van de latere kampioen Cortes met 1-6, 6-4, 6-4. De Lange ging met 7-6 (4) 6-1 ten onder tegen de Duitser Mika Petkovic.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de Dutch Junior Open in Castricum.

Afbeelding onder: Hidde Schoenmakers en Britt du Pree, gestrand in de derde ronde, in actie. Foto: Wim Peperkamp. 

Tweede op rij Roodenburg

Op de Amstelpark Tennis Academy Trophy streden de junioren in de leeftijdscategorieën -12 en -14 om de prijzen op een Tennis Europe-toernooi.

Een week na zijn eerste internationale enkelspeltitel veroverde Valentijn Roodenburg gelijk een tweede. Na een toernooizege op de Amjoy Cup was hij ook de beste in Amsterdam. De halve eindstrijd tegen Rafael Fennis was een mooi Nederlands onderonsje en voor Valentijn de enige wedstrijd waarin hij een set moest afstaan. Valentijn won met 6-0, 2-6, 10-3 en zette vervolgens in de finale de Fin Jimi Juvonen met 6-3, 6-4 opzij.

Bij de jongste meisjes verloor Rita Chi in de finale met 1-6, 6-4, 10-7 van Polina Lazarenko uit Kazachstan.

Nieuw-Zeeland boven

Bij de jongens onder 14 zaten Alvin Na en Noa Milburn uit Nieuw-Zeeland onze landgenoten dwars. Na won in de tweede ronde van lijstaanvoerder Rogier Verbeet met 7-5, 6-4 en in de halve finales van Koen Ceelaert met 6-3, 6-1. Milburn versloeg Liam de Bruijn (3) in de halve met 6-4, 7-6 (8) en Mats Jutte (2) in de kwart met 6-1, 6-3.

Was het een week geleden Na die de titel pakte op de Amjoy Cup, ditmaal was Milburn de beste. Hij won de finale met 6-4, 4-6, 6-1. Samen schreven ze opnieuw het dubbelspel op hun naam.

Ook bij de meisjes onder 14 was het Nieuw-Zeeland boven. Yashwitha Reddy Thummala klopte Mila van der Lecq in de finale met 7-6 (5), 6-3. Bij de laatste vier stonden bovendien nog eens twee speelsters uit Nieuw-Zeeland.

Mila bereikte ook de finale van het dubbelspel, en stuitte daarin wederom op een duo from 'down under'. Thummala en Una Misic schreven het dubbelspel op hun naam met een 6-3, 6-1 zege over Mila van der Lecq en Lilly van der Dongen.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Amstelpark Tennis Acadmy Trophy.