Sophie Ray

Nederlandse finalisten weer van de partij op ITF J30 Hilversum

Toernooidirecteur Erwin de Boerdere is content met het grote internationale gehalte van het ITF J30-toernooi in Hilversum en blij verrast met de animo voor het ITF-rolstoeltennistoernooi voor junioren.

De Boerdere bestiert een tennisschool (Tenniscollege Flevoland) waar de grootste talenten uit de omgeving trainen en is eigenaar van een tennis- en inmiddels ook padelcentrum in Zeewolde. Daarnaast staat hij naar eigen zeggen nog 20, 25 uur op de baan om les te geven. “Ik kom soms wat tijd tekort”, lacht de man die ook al zo'n twintig jaar twee ITF-toernooien organiseert. “In die beginjaren waren dat er twee in Almere, indoor en outdoor. De nationale selectie trainde daar toen ook nog. De laatste jaren is er één in Hilversum (outdoor) en één in Emmeloord (indoor, in het najaar)”, weet De Boerdere, die sinds 2022 ook een rolstoeltennistoernooi organiseert in Hilversum.

Dat moest aanvankelijk wat op gang komen qua animo en deelnemersaantallen, maar daarover heeft De Boerdere nu niks meer te klagen. Integendeel. “We hadden dit jaar zelfs te veel inschrijvingen. Dat is toch wel iets! Tot een week geleden hadden zich twaalf jongens en acht meisjes aangemeld, inmiddels zijn dat er negen en zeven.” Onder meer de nummer twee van de wereld, Maximilian Taucher uit Oostenrijk, heeft zich teruggetrokken vanwege een blessure. Vorig jaar was de titel voor hem. Taucher won onlangs op Roland Garros in de finale van het junioren-rolstoeltennistoernooi van Ivar van Rijt. “Die doet wel mee in Hilversum.”

“Ik denk dat het goed is dat het wordt georganiseerd”, zegt De Boerdere over het rolstoeltennistoernooi. “Maar er is wel iets waar ik moeite mee heb. Vanuit de ITF is opgedragen dat je alle deelnemers aan het rolstoeltennistoernooi van fruit moet voorzien, gratis. Dan krijg je dus de situatie dat de spelers van het gewone ITF-toernooi moeten betalen voor hun banaan en dat ik ze aan de rollers gratis meegeef. Hoe verkoop ik dat aan die jongen (?), die waarschijnlijk meer in zijn tenniscarrière heeft geïnvesteerd. Ik denk dat ze dat gelijk moeten trekken.”

Klik hier voor meer over de ITF Wheelchair Junior Hilversum (27-29 juni).

Druk om te winnen

Met Hidde Schoenmakers, Laurence Teunissen, Sammy Guinau, Joris Clermonts, Kaj Glaser, Dean Mansveld, Raul Clarijs, Noah de Groot, Bryan Heuwekemeijer (bij de jongens), Floortje Cristoffels, Luna Dekker, Nouk Kleinenberg, Mia Woo, Sophie Ray, Pien de Greef, Mila Jepkes, Lilly van den Dongen, Sammy Schouten, Pleun Splinter en Megan Caffin (bij de meisjes) is de Nederlandse inbreng groot. Schoenmakers haalde vorig jaar de titel op de buitenbanen van het Tulip Tennis Centre en het is enigszins opmerkelijk dat hij dit jaar opnieuw aan de start. Schoenmakers (17) speelde in 2024 vooral toernooien met een hogere status en doet deze week ook mee aan het J100-toernooi in Den Haag. “Er ligt wel wat druk op hem. Als hij wil stijgen op de ranking, moet hij het toernooi winnen.”

Sophie Ray (FOTO) verraste in 2023 door met een wildcard de finale te bereiken. Zij is nog altijd maar 15 jaar. Dat geldt ook voor Luna Dekker, die een jaar geleden de derde ronde bereikte.

Intercontinentaal

De Boerdere is ook te spreken over het internationale, of beter gezegd intercontinentale gehalte van het deelnemersveld. “Je hebt altijd wel veel spelers uit Nederland, Duitsland en België, maar ik zie nu ook spelers uit Indonesië, Mexico, Taipei, Amerika, India, Zuid-Afrika. Dat is wel eens anders geweest.”

Klik hier voor meer informatie over het ITF J30-toernooi in Hilversum, dat op zondag van start gaat met de kwalificaties en een dag later met het hoofdschema.