Groot 00438

De Groot pakt gouden plak en ligt op koers voor historische Golden Slam

Ze won tot nu toe dit jaar alle grote prijzen in het rolstoeltennis en was de absolute topfavoriete voor een gouden medaille op de Paralympische Spelen in Tokio. Diede de Groot maakte haar status waar en versloeg in de finale Yui Kamiji. Met 6-3 7-6(1) zette ze de thuisspeelster in het Ariake Tennis Park aan de kant.

Nog niet eerder wist de 24-jarige De Groot de hoogste trede bij de Paralympics te betreden. Vijf jaar geleden pakte ze in Rio de Janeiro wel zilver in het dubbelspel, maar ging het in de troostfinale om het brons mis.

Sindsdien is er veel veranderd voor speelster uit Woerden. In maart 2018 werd ze de nummer één van de wereld. Dit seizoen wist ze al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon op haar naam te schrijven. Als ze daar de US Opentitel aan toe kan voegen dan bereikt ze het zogenaamde Golden Slam.

Maar voordat De Groot aan die historische missie mag gaan denken staat eerst nog de finale in het dubbelspel op het programma. Samen met Aniek van Koot neemt ze het zaterdag op tegen Lucy Shuker en Jordanne Whiley uit Groot-Brittannië.

Meer goud
Nederland haalde nog meer goud in het tennis binnen. Sam Schröder en Niels Vink wonnen de dubbelspeltitel in het onderdeel Quads. De jongelingen versloegen met 6-4 6-3 verrassend de Australiërs Dylan Alcott en Heath Davidson.

Voor Schröder kan het feestje nog mooier worden als hij het zaterdag opneemt tegen Dylan Alcott. Op het spel staat dan ook weer een gouden medaille.

Vink wist in het enkelspel een bronzen plak te winnen. Hij versloeg de Japanner Koji Sugeno overtuigend met 6-1 6-4.

Tom Egberink maakt ook nog kans op goud als hij het zaterdag in de finale van het rolstoeltennis opneemt tegen nummer één Shingo Kunieda.

Een bronzen medaille heeft Egberink al in de tas. Samen met Maikel Scheffers was hij in de strijd om de derde plaats met 6-3 6-2 te sterk voor Kunieda en Takashi Sanada.

Via NOS.nl zijn livestreams van de wedstrijden beschikbaar.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.

Foto: Mathilde Dusol/ Jurjen Engelsman