Diede de Groot trofee

De Groot juicht te vroeg, maar wint alsnog derde Australian Opentitel

Diede de Groot zal met een extra koffer moeten terug reizen naar Nederland. De rolstoeltennisster won zowel de Australian Opentitel in het dubbelspel als enkelspel. De nummer één van de wereld liet zich in Melbourne voor de derde maal kronen tot enkelspelkampioene door titelverdedigster Yui Kamiji met 6-3 6-7(4) 7-6(4) te verslaan.

Niet twee keer maar drie keer juichte De Groot van opwinding dat ze een Grand Slamtitel had gewonnen. De enkelspelfinale werd namelijk na ruim twee uur spelen beslist in een matchtiebreak (tot de tien punten), maar De Groot was daar niet van op de hoogte. Bij 7-4 in de derde set tiebreak dacht de 24-jarige Woerdense dat de buit al binnen was. Na de eerste ontlading moest ze terug in haar focus. Dat lukte en de volgende drie punten vielen haar kant op en daarmee daadwerkelijk de winst.

‘Het was heel erg moeilijk. Volgens mij wist niemand dat het om een matchtiebreak ging. Ik moest mijzelf herpakken. Ik zei tegen mijzelf “als ik tot 7-4 kan komen dan lukt het mij ook om tot tien punten te komen. Ik moet sterk zijn nu” en dat lukte’, liet de kersverse winnares na afloop weten.

De Groot heeft nu negen Grand Slamzeges in het enkelspel op haar palmares staan. Drie keer won ze de Australian Open, één keer Roland Garros, twee keer Wimbledon en drie keer de US Open.

Dubbelspel
Een dag voor de finale in het enkelspel wist De Groot samen met Aniek van Koot de dubbelspeltitel te kapen.

Het als eerste geplaatste duo rekende in de eindstrijd met 6-4 6-1 af met Lucy Shuker en Kgothatso Montjane.

Foto ANP: Paul CROCK / AFP

Finale Quads
Een ijzersterke Dylan Alcott was in de Australian Openfinale van de Quads een maatje te groot voor Sam Schröder. De nummer een van de wereld gunde de jonge Nederlander één game: 6-1 6-0.