Leestip Paniek 2

Leestip: PANIEK

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 13 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip.

PANIEK

PANIEK is de biografie van rolstoeltennisster Aniek van Koot. De linkshandige speelster uit de Achterhoek heeft drie Grand Slamtitels in het enkelspel in haar bezit: Australian Open (2013), US Open (2013) en Wimbledon (2019). Ook won ze vier jaar geleden op de Olympische Spelen een gouden medaille in het dubbelspel. In 2013 voerde ze de wereldranglijst aan. Op dit moment is ze de mondiale nummer drie.

Het verhaal van Van Koot begint in dit boek uit 2016 bij haar overwinning op de Australian Open in 2013, waar ze haar eerste Grand Slamtitel won. Bovendien werd Van Koot na die titel gekroond tot nummer één van de wereld. Je zou zeggen een vrolijk begin, maar niets is minder waar. Van Koot is boos. Boos omdat ze in de finale slecht heeft gespeeld. Dat mag niet als nummer één van de wereld vindt ze.

Bovenaan staan op de ranglijst zegt haar ook niet zoveel, want zodra Esther Vergeer weer de rackets oppakt zal ze die positie zo weer kwijtraken was haar gedachte destijds. Echter kondigde Vergeer later dat jaar haar definitieve afscheid aan.

Ondanks dat dit boek gaat over een carrière met triomfen in de top van de sport, is het een verhaal met een negatieve lading. Van Koot komt niet over als het zonnetje in huis. Een oorzaak is dat ze jarenlang in de schaduw van Vergeer heeft gestaan. Het opvolgen van de succesvolste rolstoeltennisster aller tijden is onmogelijk en drukt als een te zware last op de schouders van Van Koot.

Het valt ook niet mee wat de nu 29-jarige Van Koot heeft moeten doorstaan in haar leven. Indrukwekkend en meeslepend zijn de gedeeltes over de problemen met haar been en de vele operaties en ziekenhuisbehandelingen die zij als kind heeft moeten doorstaan.

Het wrange is dat door haar fysieke tegenslag Van Koot juist de top van deze tak van tennis heeft kunnen bereiken. Maar voor de speelster uit Dinxperlo is het duidelijk. ‘Ik zou alle bekers, alle medailles inruilen voor twee goede benen. Ik ben zo nieuwsgierig hoe dat is. Ik zou rennen, keihard. Een sprintje trekken. In het zwembad springen zonder dat ik eerst mijn been hoef af te doen. Ik zou zo graag twee goede benen willen hebben. Ook gewoon voor een dagje en dan weer inleveren. Of een weekje bedenktijd. Ja, daarvoor zou ik al mijn prijzen inruilen. Allemaal.’

PANIEK is rauw, eerlijk en rechttoe rechtaan geschreven. Het geeft je niet direct een warm gevoel, maar het is wel een aanrader om te lezen.

Titel: PANIEK
Pagina’s: 176
Auteur: Robin Wubben
Uitgeverij: Para Media Groep
Prijs: €15,95
ISBN: 978-90-825098-0-9
Verschijningsdatum: 2016