De Jong

Mannenfinale op NK Tennis gaat tussen De Jong en Brouwer

Jesper de Jong of Gijs Brouwer mag zich vanaf zaterdag nationaal tenniskampioen noemen. De Jong plaatste zich voor de eindstrijd door winnaar van de NK Tennis in 2019 Tim van Rijthoven met 7-6(3) 6-4 te verslaan. Brouwer had drie sets nodig om zich te ontdoen van Jelle Sels: 6-1 2-6 6-2.

In de kwartfinale boekte de twintigjarige De Jong een fraaie zege op Robin Haase. Die zege noemde hij zelf ‘de beste overwinning in mijn carriere’. De druk om hier een goed vervolg aan te geven zal hij vast op zijn schouders hebben gevoeld toen hij aantrad tegen de drie jaar oudere Van Rijthoven.

De Jong speelde zich naar 5-3 in de openingsset, maar zag Van Rijthoven langszij komen. Een tiebreak moest uiteindelijk de beslissing in de belangrijke openingsset brengen. Ook hierin was het De Jong die de eerste break plaatste en met een 4-2 voorsprong wisselde van kant. Nu wist hij zijn voorsprong vast te houden en de tiebreak met 7-3 naar zich toe te trekken.

In het tweede bedrijf ging de strijd tot 3-3 gelijk op. Cruciaal was de achtste game van deze set. De Jong wist op 3-4 een 0-40 achterstand in zijn eigen servicegame te pareren. Na meerdere keren deuce kwam hij tot 4-4 om daarna de opslaggame van Van Rijthoven af te snoepen. Op eigen service klaarde De Jong de klus, die het laatste punt vierde met een oerkreet uit zijn tenen: 6-4.

Brouwer
Gijs Brouwer en Jelle Sels trainen al jaren samen en kennen elkaar daardoor door en door. De linkshandige Brouwer schoot in hun halve finaleduel uit de startblokken en pakte in mum van de tijd de eerste set met 6-1.

Heel verrassend was dit eigenlijk niet, want in al zijn wedstrijden deze week verloor Sels de openingsset. Ook nu werd het tweede bedrijf een prooi voor de speler uit Alphen aan den Rijn: 6-2.

In de beslissende set wist Brouwer de backhand van zijn tegenstander goed onder druk te zetten en dat leverde hem de eerste drie games op. Het geslagen gat kon Sels niet meer herstellen en met opnieuw een servicebreak plaatste Brouwer zich voor de eindstrijd van zaterdag.

De finale van het mannenenkelspel tussen De Jong en Brouwer gaat om drie gewonnen sets.

Dubbelspel
Dubbelspecialisten Sander Arends en David Pel hebben bij de NK Tennis na een spannende strijd de finale in het mannendubbelspel bereikt. Het als eerste geplaatste duo was met 6-3 6-7(4) 10-7 te sterk voor Robin Haase en Alec Deckers.

Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp speelden zich in straight sets naar de eindstrijd. Het duo versloeg Jesper de Jong en Bart Stevens met 6-2 6-4.

Bekijk hier de planning, uitslagen en schema’s van de NK Tennis.

Fotografie Jan Pieter schade