Whatsapp Image 2020 07 28 At 20.06.55

Haase: ‘Er is geen betere training dan een wedstrijd’

Robin Haase is al jaren de onbetwiste nummer één van Nederland. Bij de NK Tennis is de Hagenaar deze week dan ook de te kloppen man. De toernooifavoriet rekende dinsdag in de openingsronde middels 6-3 7-5 af met Alban Meuffels.

Na de gedwongen tennispauze maakte Haase in Amstelveen zijn rentree op de wedstrijdbaan. ‘In Italië heb ik vorige week drie competitiewedstrijden gespeeld, dus het was niet echt mijn eerste officiële wedstrijd’, liet de winnaar na afloop weten.

De weersomstandigheden op het Nationaal Tennis Centrum waren op de eerste speeldag niet ideaal. Er blies een straffe zijwind over het centre court, maar Haase kon daar wel een positieve noot uit halen. ‘Er is geen betere training dan een wedstrijd onder dit soort omstandigheden.’

De mondiale nummer 170 heeft naar eigen zeggen niet veel wedstrijden nodig om zijn niveau op peil te brengen. ‘Belangrijk is om de juiste keuzes op de baan te maken. Daar kun je na een lange periode van geen wedstrijden spelen de fout mee in gaan. Als je week in week uit speelt dan worden bepaalde slagen automatismen. Terwijl ik nu meer nadenk of ik bijvoorbeeld cross of rechtdoor sla.’

De knie van Haase is al jaren een zorgenkindje, maar daar lijkt nu een positieve ontwikkeling in te zitten. ‘Ik heb tijdens de lockdown drie spuiten met bloedplasma in mijn knie gehad. Deze hebben mij ongelooflijk goed geholpen. Ik heb veel minder pijn en daardoor erg veel zin om te gaan spelen. Aan het einde van vorig jaar was het nog de vraag hoelang ik dit ging volhouden. Maar nu gaat het hartstikke goed en kijk ik er naar uit om te spelen.’

Een inschatting van zijn niveau tijdens de openingsronde van de NK Tennis vond Haase lastig te duiden. ‘Als er veel wind staat dan kun je soms best nog goed spelen, maar als je niet heel goed speelt dan is het eigenlijk vaker net niet. Dat vond ik vandaag over mijn niveau ook. In de eerste set serveerde ik ondanks de wind nog wel aardig, maar in de tweede set viel dat weg. De aanpassing die ik aan mijn forehand heb gedaan kwam vandaag niet helemaal uit de verf. Ik ben toch meer een mooi weer tennisser’, besloot Haase met een lach.

Donderdag is Jesper de Jong of Michiel de Krom de tegenstander in de kwartfinale. De twee jongelingen spelen woensdag hun partij in de eerste ronde van de NK Tennis.