NL selectie (mannen en vrouwen)

Voortvarende start drie van de vier Oranje-teams op WK Masters

De WK Masters voor de leeftijdsgroepen 55+ en 60+ is zondag van start gegaan in Portugal. Nederland is in alle categorieën (mannen en vrouwen) vertegenwoordigd en drie van de vier teams hebben zich al geplaatst voor de kwartfinales.

In Lissabon, Oeiras en Estoril strijden deze week 87 teams om de prijzen op de mondiale titelstrijd, die dit jaar een andere opzet kent. De ITF is al jaren bezig om de populariteit van het Masters tennis te vergroten en dat zien we terug in de naamsveranderingen (van 'Veteranen' naar 'Seniors' naar 'Masters'), meer (social)media-activiteit en het toevoegen van de leeftijdsgroepen 30+ en 90+. Het is de missie van de internationale tennisfederatie om van tennis de grootste 30+-sport te maken qua toernooideelname.

Onderdeel van die missie is ook om de sport verder te mondialiseren en de WK in meer verschillende landen te houden. Om tennisbonden te verleiden een WK te organiseren, biedt de ITF de mogelijkheid om de organisatie deels naar eigen inzicht in te vullen, dat wil zeggen: een land kan zelf bepalen welke leeftijdsgroepen het wil huisvesten. Zo kan het dat op deze WK in Portugal slechts twee leeftijdsgroepen is (55+ en 60+) in actie komen. Matt Byford, hoofd van ITF Masters en Junior Tennis, legt uit dat dit de categorieën zijn met de meeste deelnemers. "Vanaf 30+ nemen de aantallen toe met een piek in de 55+ en 60+", aldus Byford op de website van de ITF. De 50-plussers zijn in 2023 toegevoegd aan de laagste leeftijdsgroepen. Volgend jaar is er weer een WK 50, 55, 60 als Mexico gastland is.

Opvallend is dat er in 2024 vier verschillende WK's zijn. De 45-plussers hebben namelijk een eigen toernooi, in november in Japan. Met Mexico en Japan komen er volgend jaar dus twee nieuwe gastlanden bij.

Geen latertjes meer

Frits Raijmakers is blij dat er dit jaar in Portugal twee leeftijdsgroepen zijn en niet drie, zoals in de vorige twee edities. “Dan zit je van 's ochtends tot 's avonds laat te kijken. Dat waren lange dagen”, aldus de bondscoach van het Nederlandse Masters tennis, die in oktober zelf meedoet aan de WK voor de oudere Masters (65+-90+). Deze week volgt hij de verrichtingen van de Nederlandse teams in Portugal op de voet. Hij is zeer te spreken over de locatie. “Alles is hier prima geregeld. De banen zijn perfect. En Lissabon is een mooie stad met mooie bezienswaardigheden.” Of er tijd is om de Portugese hoofdstad te bewonderen is echter maar de vraag. “Voor mij niet”, lacht Raijmakers. “Maar er zijn teams die dat kunnen doen op een vrije dag, of eventueel na een ontmoeting die snel klaar”, zegt Raijmakers terwijl hij ziet hoe het Nederlandse mannenteam 60+ de tweede groepswedstrijd afwerkt. Na het verlies tegen de VS is de formatie bestaande uit Michiel Marcel Bolsius, Frederik Koers, Geert Koeman en Mark Nije uitgeschakeld voor de hoofdprijs, maar tegen Zuid-Afrika verzekert het zich van de tweede plaats in de poule. 

Drie teams in kwartfinales

De dames 55+ (Annemiek Wissink, Judith Warringa, Sandy Wenderhold en Jeanette Ozinga) komen voor de derde dag op rij in actie en na gemakkelijke 3-0 zeges over Canada en Zwitserland vormt ook India geen probleem. Ozinga en Wenderhold winnen hun enkelspel en zetten Oranje daarmee op een onoverbugbare 2-0 voorsprong. Wissink en Ozinga veroverden vorig jaar brons met het 55+-team. Warringa is een oud-Nederlands kampioen die na jaren het Masters tennis weer heeft opgepakt. Dat geldt ook voor Nanette Schutte, die onderdeel uitmaakt van het dames 60+-team.

De heren 55+ en de dames 60+ genieten van een vrije dag in de wetenschap dat zij als groepswinnaars in de race blijven voor eremetaal. Beide teams zijn in de ogen van bondscoach Frits Raijmakers kansrijk. De 55+-mannen hopen op evenaring van het succes in 2021, toen Bart Theelen, Niels de Kok, Hans van Scheppingen en Evert-Jan Hulshof de wereldtitel pakten. Met Frans Grimbergen in plaats van Hulshof was de formatie de afgelopen twee dagen oppermachtig tegen Letland en Mexico. Kopman Theelen, met een serie van twaalf overwinningen begonnen aan de WK, De Kok, Van Scheppingen en Grimbergen wonnen twee keer met 3-0.

Het 60+-damesteam met Liselot Prechtel, Carole de Bruin, Nanette Schutte en Mieke Smits is ook zeker van de laatste acht na 3-0 overwinningen op Turkije en Portugal. Alleen op maandag in het eerste enkelspel tegen Portugal stond Oranje een set af. De Bruin won die wedstrijd in drie sets.

Individueel

Het toernooi duurt tot en met vrijdag. Een dag later gaan de ITF Masters 55+ and 60+ World Individual Championships van start (19 tot en met 26 augustus). Op dit toernooi komt een deel van de sterren uit de Team Championships in actie, aangevuld met andere hoog geklasseerde spelers.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de WK 55+ en 60+.