Sleepnet gravel

Speelsterktebepaling

De speelsterktes voor het enkel- en dubbelspel worden jaarlijks in november bepaald voor alle leden van de KNLTB. Op basis van de rating waarop je als speler bent geëindigd krijg je een nieuwe speelsterkte toegekend voor het volgende jaar.

Waarom doet de KNLTB dit jaarlijks?

De speelsterktebepaling is bedoeld om spelers jaarlijks hun nieuwe ‘speelniveau’ toe te kennen. Dit kan gedurende het jaar verbeterd of verslechterd zijn op basis van je gespeelde wedstrijden. Doordat spelers een nieuw niveau krijgen toegewezen of hun bestaande niveau behouden is het voor de KNLTB makkelijker om ervoor te zorgen dat spelers tegen tegenstanders van hetzelfde niveau spelen.

De term ‘speelsterktebepaling’ doet vermoeden dat alleen de speelsterktes vastgesteld worden, maar voordat dit gebeurt, voert de KNLTB nog een aantal correcties uit voor specifieke spelers of doelgroepen. Jeugdspelers krijgen bijvoorbeeld een acceleratiewaarde als ze voldoende partijen hebben gespeeld. Op deze manier stijgt de rating van de jeugdspelers makkelijker mee met hun snelle progressie. Daarnaast heb je ook spelers die in een jaar geen partijen hebben gespeeld. Deze groep spelers ontvangt de inactiviteitswaarde. Hierdoor daalt hun rating licht, aangezien we er vanuit gaan dat als een speler niet speelt, dat zijn of haar niveau ook niet beter wordt.

Een volledige uitleg over de speelsterktebepaling kan je hier bekijken.

Speelsterktewijzigingsverzoek

Ben je het oneens met jouw speelsterkte en is er een goede reden voor een wijziging? Dan kun je aan het einde van het jaar een speelsterktewijzigingsverzoek indienen om jouw speelsterkte te laten aanpassen. Een goede reden kan bijvoorbeeld zijn dat je een blessure of ziekte (corona) hebt gehad of verkeerd bent ingeschaald door jouw vereniging.

Veelgestelde vragen