Dunlop racket stuiteren

Speelsterkte & Rating

Tennis is groot in Nederland: het is de tweede georganiseerde sport van Nederland. Zo'n 200.000 competitiespelers en 150.000 toernooispelers spelen jaarlijks wedstrijden. De KNLTB zorgt er door middel van het Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS) voor dat spelers tegen een gelijkwaardige tegenstander kunnen tennissen, ze worden gerangschikt op basis van hun speelniveau.

Hoe werkt het?

Elk lid van de KNLTB krijgt bij aanmelding een speelsterkte en een rating voor zowel het enkel- als dubbelspel toegekend. De speelsterkte is een heel getal wat jaarlijks wordt vastgesteld. Een speler kan een getal van 1 tot en met 9 hebben als speelsterkte, waar een 9 een beginnende speler is en een 1 een professionele speler.

Daarnaast heeft de speler ook een rating. Dit is een getal met vier cijfers achter de komma. Dit getal wordt na elke officiële wedstrijd aangepast aan de hand van stroomschema’s van het enkel- en dubbelspel. Je rating kan dus variëren gedurende het jaar! Een stijging of daling in je rating kan er voor zorgen dat je het jaar erop een andere speelsterkte toegekend krijgt. Klik hier voor meer informatie over de jaarlijkse speelsterktebepaling.

Je speelsterkte en rating zijn zichtbaar in het spelersprofiel op MijnKNLTB of in jouw ClubApp. Je kan hier je progressie volgen gedurende het jaar.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Je speelsterkte en rating worden gebruikt voor het indelen van competities en het spelen van toernooien. Voor de competitie kunnen we jouw team indelen in een poule met gelijkwaardige tegenstanders. Bij toernooien kan je jezelf inschrijven voor onderdelen die bij jouw niveau passen, zodat je tegen andere spelers speelt van hetzelfde niveau. De speelsterkte en rating zijn een indicatie van iemand zijn werkelijke niveau, maar hoe meer je speelt hoe beter we je niveau kunnen vaststellen!

Wil je graag meer weten over de details van het Dynamisch Speelsterkte Systeem? Klik dan hier voor de uitgebreide uitleg van het DSS.

In deze animatie leggen we je uit hoe de actuele rating in het enkelspel wordt berekend:

Buitenlandse spelers

Ook spelers die niet woonachtig zijn in Nederland kunnen deelnemen aan de Nederlandse competities en toernooien. Om aan competitie te kunnen deelnemen moet een speler lid worden van de betreffende Nederlandse vereniging waarvoor hij/zij wil gaan spelen. Om toernooien te kunnen spelen, kan een speler lid worden van een vereniging, maar je kan ook een toernooipas aanschaffen. Om buitenlandse spelers de juiste speelsterkte toe te kennen heeft de KNLTB een internationale vergelijkingstabel.

Veelgestelde vragen