DSC07514 websize

‘Eerste competitiedag wordt wel weer spannend. Maar kom maar op’

Het leven op de tennisbaan is als in de maatschappij. Je leert. Je groeit. Je maakt vrienden. Je valt. Je staat op. Je lacht. Je huilt. Je ontwikkelt. Het komt allemaal voorbij tijdens een competitiedag met je team. Dat geldt ook voor Daphne Sonneveld, die op zaterdag voor LTC Naaldwijk haar tennisschoenen strikt.

De 28-jarige Zuid-Hollandse tennist al sinds haar negende jaar. Samen met tweelingzus Dominique werd Daphne op de basisschool gegrepen door de magie van tennis. ‘Onze beste vriendin destijds op de basisschool is de dochter van tenniscoach Frits Don. Toen we vaak bij haar thuis speelden, gingen we ook mee naar de tennistraining. We vonden het fantastisch en wilden zelf ook op les. Het wakkerde een gevoel aan dat we echt goed in tennis wilden worden. Al bakten we er in het begin niks van.’

(Tekst gaat verder onder foto.)

De gedreven Daphne laat zich omschrijven als duizendpoot. Als zzp-er verzorgt ze de marketing voor een personal trainingsstudio. Op social media is ze geen onbekende en in het verleden maakte ze op bestelling trainings- een eetschema’s voor particulieren.

Op sportgebied deed ze fanatiek aan krachttraining en fitness. Sinds twee jaar is daar hardlopen aan toegevoegd. Vorig jaar liep ze de marathon. Op het moment zijn yoga en padel favoriete bezigheden naast tennis. Ondanks al die andere sporten is haar liefde voor tennis altijd blijven bestaan.

‘Tennis heeft mij levenslange vriendschappen gebracht. Afgelopen week was ik bij een toernooi in Rijswijk en een groot deel van de aanwezigen ken ik van toernooien of competities die ik heb gespeeld. De helft van mijn vriendengroep bestaat ook uit mensen die ik via tennis ken. Je speelt een keer tegen elkaar of zit samen in een team of trainen samen. Zo bouw je een hechte vriendschap op. Door tennis heb ik vriendinnen voor het leven gekregen.’

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Een stelregel is dat door wedstrijden spelen men langer blijft tennissen. Tennis wordt ook leuker gevonden tijdens competitie. Dat geldt zeker ook voor Daphne. ‘Wedstrijden spelen werkt verslavend. Zeker na een verliespartij weet je waar je aan moet werken.’ Dominique vult haar tweelingzus aan: ‘Na een wedstrijd willen we snel weer trainen om ons te verbeteren voor de volgende wedstrijd. Eén of twee keer per week vrij tennissen is leuk, maar als we een aankomende wedstrijd hebben dan oefenen we gericht op bepaalde slagen.’

Die aankomende wedstrijd is al snel, want de Voorjaarscompetitie staat op punt van beginnen. Na een natte maand maart zien de weersvoorspellingen voor de eerste competitiedag er gunstig uit. Daphne en haar zus kijken er naar uit, want competitie spelen brengt meer dan alleen tennis met zich mee.

‘Je bent echt een dagje uit. De gezelligheid met elkaar voor en na de wedstrijden is geweldig. In de ochtend met het team verzamelen en dan gebak en koffie of een ontbijtje samen nuttigen is gewoon hartstikke leuk. In de avond samen eten is ook supergezellig. Bovendien is het leuk om op andere parken te komen. Ouders of bekenden komen kijken en aanmoedigen. Dat maakt zo’n dag speciaal. Wij hebben een heel sterke band met onze vader juist door tennis. Bij wedstrijden komt hij altijd kijken.’

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Voor wie nog niet overtuigd is dat competitietennis – op elk niveau – een toevoeging is aan je leven is Daphne stellig. ‘Gewoon doen! Niet alleen invaller zijn, maar meedoen met het team, zodat je echt het teamgevoel ervaart. Mensen denken misschien dat zeven speeldagen achterelkaar volgepland zijn, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben, maar je krijgt er veel voor terug. Het is gezellig en je bent sportief bezig. Dat maakt het een win-winsituatie.’

Een kleine kanttekening maakt ze wel. ‘Je zult merken dat je met tennis andere spieren gebruikt. Houd rekening met spierpijn na de eerste en tweede speeldag. Dat komt misschien ook wel een beetje door de spanning van de wedstrijd.’

Daphne en haar zus zijn er in ieder geval klaar voor. ‘De eerste competitiedag wordt wel weer spannend. Maar kom maar op. We gaan ervoor!’