Selectie WK 30-50 op locatie

Nederland met vijf sterke teams op WK Masters

Nederland doet met vijf teams mee aan de ITF World Tennis Masters Tour 30, 35, 40, 45, 50 Team Championships, die zondag van start gaan in Manavgat, Antalya, Turkije. Bondscoach Frits Raijmakers denkt dat alle formaties hoge ogen kunnen gooien op de mondiale titelstrijd, het hoogtepunt van het seizoen voor de Masters-tennissers.

Raijmakers, zelf een mondiale topper in zijn leeftijdscategorie 65+, heeft sterke teams kunnen samenstellen, maar kreeg ook te maken met afzeggingen waardoor er in sommige leeftijdsgroepen geen oranje-afvaardiging is. Zo zijn er geen vrouwenteams in de 30+, 35+ en 40+-klassen. “Dat zag je op de NKS 35+ Indoor al terug. De dames laten het daar een beetje afweten”, weet Raijmakers, die continue bezig is om sterke spelers (voormalige profs) warm te maken voor het Masters-tennis. Ook bij de heren. Zo had de bondscoach drie voormalige profs op het oog, maar die mannen -waaronder Thiemo de Bakker- bedankten om verschillende redenen. De Bakker (34) koos ervoor om het, na jarenlang revalideren, dit jaar nog één keer te proberen op de proftour. “Wellicht volgend jaar”, hoopt Raijmakers.

Raijmakers heeft desalniettemin de nodige Masters-toppers kunnen selecteren zoals (voormalig) wereldkampioenen Annemiek Wissink (FOTO), Regina Balcune, Caroline de Vries, Bart Beks en Romano Frantzen. Van debutant Stephan Fransen verwacht hij ook het nodige in de 35+. Fransen is een oud-prof, die maar liefst achttien titels behaalde op de ITF Tour, allemaal in het dubbelspel. Met Wesley Koolhof won hij ook een keer een ATP Challenger, in 2013. In 2008 won Fransen vier dubbelspeltitels op Futures met Romano Frantzen, inmiddels ook een vaste klant voor Nederland op de WK Masters. Frantzen doet dit jaar mee in de 40+, waar hij een sterk team vormt met Bart de Gier en dubbelspecialist Marc Felius. Een team dat mogelijk voor de wereldtitel kan gaan. Raijmakers schat alle teams die meedoen overigens hoog in.

Selecties 

35+, heren: Stephan Fransen, Yoran Verschoor en Arnout van der Weelde.

40+, heren: Bart de Gier, Romano Frantzen en Marc Felius.

45+, dames: Regina Balcune, Mireille Bink en Caroline de Vries.

50+, heren: Bart Beks, Hendrik-Jan Davids, Bas Snelders en Bart Theelen.

50+, dames: Annemiek Wissink, Eveline Hamers en Mirjam Swarte.

Klik op de leeftijdsgroepen voor speelschema's en uitslagen (tijdens het toernooi).

Met een bootje naar het restaurant

De titelstrijd wordt dit jaar gehouden op het resort Ali Bey in Manavgat, Turkije. Hoge temperaturen dus, maar niet zo drukkend als de hitte in de Amerikaanse staat Florida. Daar vond vorig jaar de WK Seniors en WK Super-Seniors plaats. Raijmakers noemt het 68 banen tellende complex in Manavgat een prima locatie, maar hoopt dat het droog blijft de komende twee weken. “Tien jaren geleden viel het in het water. Het had 72 uur lang volle bak geregend, er stond een halve meter water op de banen. We gingen met een bootje naar het restaurant. Halve finales en finales konden niet meer worden gespeeld”, herinnert Raijmakers zich.

Steeds meer 'Young Seniors'

Aan het toernooi dat de afgelopen jaren door het leven ging als de WK Young Seniors is nog een leeftijdsgroep toegevoegd. De 50-plussers doen nu ook mee bij de jongere spelers en dat betekent dat er nog maar twee leeftijdsklassen overblijven op de WK Seniors, dit jaar de ITF World Tennis Masters Tour 55 en 60 Team (of Individual) Championships geheten. Dit toernooi gaat 13 augustus van start. In oktober zijn de voormalige Super-Seniors (65, 70, 75, 80, 85) aan de beurt.

Twee jaren geleden werden de 30-plussers al betrokken bij de individuele WK Young Seniors en dit jaar is deze leeftijdsgroep voor het eerst ook vertegenwoordigd op de teamkampioenschappen. Verdeeld over de vijf leeftijdsgroepen staan in totaal 161 teams (dames en heren) aan de start. Direct na de Team Championships (19-24 maart) gaan de Individual Championships van start (25 maart-1 april).