Schoenen uitkloppen gravel

Gravel, kunstgras of hardcourt? Kies de juiste schoen

Tennis is één van de weinige sporten die op verschillende ondergronden wordt gespeeld.

Gravel, hardcourt, gras, kunstgras of smashcourt zijn baansoorten met specifieke eigenschappen. De bal stuitert anders, maar ook het bewegen is anders. Het juiste paar schoenen is daarom een must voor elke tennisser.

Bondsconditietrainer Miquel Janssen geeft tips hoe je jouw materialen kunt aanpassen. Handig voor de (uit)wedstrijden tijdens de Voorjaarscompetitie.

‘Met tennis hebben we te maken met spelen op verschillende baansoorten. In de zomer wordt vaak op zachtere ondergronden als gravel gespeeld. Het gemalen baksteen heeft een aparte structuur. In de winter wordt vaker op hardere ondergronden als tapijt of hardcourt gespeeld.’

‘Het is belangrijk om naar het materiaal van je schoenen te kijken. Maak bijvoorbeeld in de winter een wisseling van een gravel- naar een indoorschoen. Want zou je dat niet doen dan kan dat gevolgen hebben voor je gewrichten.’

‘Het nadeel van een gravelschoen op een tapijtbaan is dat de structuur anders is en dat je bij het draaien een veel grotere belasting krijgt op je enkel-, knie- en of heupgewricht.’

‘Er is ook een verschil of je gaat spelen op kunstgras of een tapijtbaan. Deze ondergronden verlangen namelijk een ander type zool. Laat je daarom goed adviseren.’

‘Dus komt er binnenkort een wisseling van baansoort kijk dan even in je kast of je nog over een paar geschikte schoenen beschikt. Ga anders naar een speciaalzaak als TennisDirect om je te laten informeren over wat het beste type schoen is voor jou.’

Wie van jouw vrienden kan deze tips goed gebruiken? Tag ze in de comments op Instagram!