DB 06393

Afgeleid tijdens de wedstrijd? Zo herpak je de focus

Na verschillende artikelen en tips voor het verbeteren van je conditie, het belang van een goede warming-up of nachtrust en de juiste schoenkeuze is het nu de beurt aan focus.

Plotseling een bal van de buren op je baan, rumoerige teamgenoten langs de kant of de regen die opeens uit de lucht komt vallen. Factoren die tijdens de Voorjaarscompetitie je kunnen afleiden en je focus kunnen laten verliezen. Herkenbaar?

Ruben van de Technische Staf van de KNLTB legt uit hoe je je focus vasthoudt op de tennisbaan.

‘Je herkent het misschien wel. Je bent een wedstrijd aan het spelen en plots ben je afgeleid door het gepraat op de baan naast je. Als gevolg daarvan ben je je concentratie kwijt.’

Wat gebeurt er in het hoofd?

‘Als we ons concentreren, richten we ons alleen op informatie die belangrijk is voor onze taak. Die informatie wisselt ook de hele tijd. Het gaat van de tegenstander naar de bal en terug naar de tegenstander. Die informatie is ook alleen beschikbaar in het hier en nu. Het resultaat is niet belangrijk als we ons concentreren.’

Hoe krijg je de verloren focus terug?

‘Als je de concentratie kwijt bent kan je deze gemakkelijk herpakken door je te focussen op je doel. Als jouw doel is om de bal naar het open deel van de baan te spelen, kijk je automatisch naar dat open deel van de baan en mik je de bal daar heen. Je hebt je concentratie terug.’

‘Focus je dus op de tactiek en het gepraat op de baan naast je gaat langs je heen.’

Wie van jouw teamgenoten kan deze tips wel gebruiken? Tag ze in de comments op Instagram.