NOJK jongen slaat forehand inside out

Speelveld ITF Junior-toernooi Den Haag uitgebreid; 'nog meer Nederlanders een kans geven'

Op de twaalf binnenbanen van sportcentrum De Rhijenhof begint zaterdag de Tennis Point ITF Juniors The Hague, een J30-toernooi op de internationale tenniskalender voor junioren tot en met achttien jaar.

De Rhijenhof is bekend terrein voor de Nederlandse jeugdtennissers, die er voor de vijfde keer in actie komen, en voor de Nederlandse tennisbond, die het Haagse sportcentrum ook voor andere toernooien weet te vinden. “Na een succesvolle editie van vorig jaar zal Burgersdijk tennis, onze gecertificeerde partner in Den Haag, het toernooi voor de vijfde keer organiseren. De eerste drie jaar vond het in oktober plaats, sinds 2022 in februari. Ook organiseren ze jaarlijks een ITF World Tennis Tour $25.000-dollar toernooi. Daarmee hebben ze niet alleen de juiste ervaring, maar betekenen ze ook veel voor toptennis in Nederland.” Het zijn de woorden van technisch en commercieel directeur Jacco Eltingh van de KNLTB, die iedereen uitnodigt om in De Rhijenhof het internationale juniorentennis van dichtbij mee te maken.

Waar het toernooi in de afgelopen jaren nog als 'ITF Grade 5' door het leven ging, is dat nu door de internationale tennisfederatie gewijzigd in 'ITF J30'. Het is slechts een andere naam, want voor het toernooi van Mark-Paul Burgersdijk verandert er niets. Het blijft een toernooi op de eerste, of laagste, trede van het internationale juniorentennis en zo ziet Burgersdijk het graag. “Die toernooien moeten er zijn. Dat is belangrijk voor het Nederlandse tennis. Je wilt zoveel mogelijk Nederlandse kinderen de kans geven eerste indrukken op te doen in het internationale tennis.”

Doordat de speelschema's dit jaar zijn uitgebreid van 32 naar 64, zowel voor het hoofdschema als de kwalificaties, krijgen nog meer landgenoten die kans. “We kunnen meer wildcards uitdelen en meer Nederlanders een kans geven om hier te spelen.”

Belangrijk voor coaches

Naast het faciliteren van deze kans voor talentvolle landgenoten stelt Burgersdijk dat zo'n toernooi in Nederland ook belangrijk is voor de coaches. “Dat is ook een doelstelling: om eigen spelers van dichtbij te kunnen zien. Om te zien hoe ze zich staande houden tegen leeftijdgenoten uit andere landen. Anders moeten coaches daarvoor heel Europa doorreizen. Ik kijk zelf altijd graag naar de Nederlanders en ik hoop ook op Nederlandse winnaars.”

Met een groot aantal Nederlanders in het hoofdschema, twaalf bij de jongens en negen bij de meisjes, is het niet gek om op zo'n Nederlandse toernooizege te hopen. Vorig jaar zegevierde Charlotte van Zonneveld bij de meisjes en kwam de beste prestatie bij de jongens van Luke Tollenaar (halve eindstrijd). Tollenaar doet dit jaar wederom een gooi naar de titel, maar heeft nog vier landgenoten voor zich op de plaatsingslijst, te weten Niels van der Sijs, Pieter de Lange, Teun Mantel en Kyvan Rietkerk. Gezien het verschil met de andere spelers op de wereldranglijst is Rietkerk titelkandidaat nummer één. Het zeventienjarige talent uit Zoetermeer maakte in 2021 een enorme sprong voorwaarts op de ITF-wereldranglijst, maar zakte vorig jaar iets terug. We vinden hem nu terug op de 313e plaats.

Broer en zus Pikkaart

Bij de meisjes, waar in het hoofdschema speelsters uit maar liefst zestien verschillende landen staan, vinden we de hoogste genoteerde Nederlandse (Charlotte Pikkaart) terug op plek negen van de plaatsingslijst. Charlotte (16) is een zusje van James Pikkaart (17), die in 2021 en 2022 nog in actie kwam in De Rhijenhof. Beide speelden onlangs op een ITF J30-toernooi in Gent, waar James de kwartfinales haalde en Charlotte in de eerste ronde verloor. Safien Boulonois haalde in Gent de kwartfinales en zij is ook een van de speelsters die in Den Haag een gooi gaat doen naar de hoofdprijs.

De kwalificatieronden voor het Tennis Point ITF Juniors The Hague worden op zaterdag 18 en zondag 19 februari afgewerkt, waarna het hoofdtoernooi op maandag 20 februari van start gaat. De finales worden zaterdag 25 februari gespeeld.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.