Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc02169

Nederlanders domineren Tennis Point ITF Juniors The Hague

Met Pieter de Lange, Hidde Schoenmakers, Sophie Stoyanov en Lina Ilahi waren de enkelspelfinales van het ITF J30-toernooi volledig oranje gekleurd. De twee jonkies – Schoenmakers en Ilahi zijn nog maar vijftien jaar – dolven het onderspit in die finales.

Na een vrijdag waarop drie van de vier halve finales (jongens en meisjes) met een derde set beslist moesten worden, ging het er op de finaledag een stuk eenzijdiger aan toe in sportcentrum De Rhijenhof. De Lange (16) klopte Schoenmakers (15) met 6-2, 6-1 en bij de meisjes was Stoyanov (17) een maatje te groot voor Ilahi (15): 6-1, 6-1. Voor beide is het hun eerste titel op de ITF Juniortour, de volgende stap na de Tennis Europe-toernooien.

De Lange was in zijn halve finale met 6-2, 4-6, 6-3 te sterk voor de Duitser Jasper Camehn. Schoenmakers had in de halve eindstrijd met 2-6, 6-4, 6-0 gewonnen van landgenoot Niels van der Sijs.

Stoyanov, die in zes duels geen set afstond, kende geen problemen in haar halve eindstrijd tegen Charlotte Pikkaart: 6-1, 6-0. Ilahi daarentegen moest alle zeilen bijzetten om de Zwitserse Isabelle Kellenberger te verslaan: 6-3, 5-7, 6-4.

Oranje boven

Ook in het dubbelspel was het 'oranje boven' en bij de jongens stonden De Lange en Schoenmakers wederom tegenover elkaar. De Lange en Teun Mantel wonnen met 6-2, 7-6 (4) van Schoenmakers en Sander Paradis.

Chloe Lomans en Charlotte Pikkaart veroverden de titel bij de meisjes en moesten daar diep voor gaan. Ze zetten het Duitse duo Louanne Djafari/ Maiilia Nedderhut met 7-6 (7), 3-6, 10-4 opzij.

Drukke zaterdag

Meerdere spelers die afgelopen week in actie kwamen in sportcentrum De Rhijenhof, Den Haag, beproeven vervolgens hun geluk in Doorn, waar het volgende ITF Juniorentoernooi op het programma staat. Aangezien het toernooi in Doorn een hogere status heeft moeten veel van die spelers zich zien te kwalificeren voor het hoofdschema en dat betekende een razend drukke zaterdag voor Sander Paradis en Charlotte Pikkaart. Zij speelden 's ochtends nog de dubbelspelfinale in Den Haag en reisden vervolgens af naar Doorn (provincie Utrecht) voor een wedstrijd in het kwalificatietoernooi. Paradis verloor daar met 6-4, 6-1 van de Zwitser Noah Karma en Pikkaart versloeg Sammie Schouten met 6-4, 6-4.

Na een welverdiende nachtrust won Pikkaart in de tweede ronde met 6-3, 6-1 van Luna Dekker en ten koste van de Belgische Sonia van San (6-3, 6-2) bereikte ze het hoofdschema.

Interessant om te zien is hoe de enkelspelfinalisten van Den Haag het gaan doen in Doorn. Drie van de vier (Stoyanov, Ilahi en Schoenmakers) zijn met een wildcard toegelaten tot het J100-toernooi en De Lange op basis van zijn ranking. Ook Ivar Vinke, Niels van der Sijs, Daan Meijer, Senna van de Heuvel en Jinte Eve de Boer kregen een wildcard.

ITF Juniors

De toernooien op de ITF Junior-tour zijn opgedeeld in verschillende niveaus, van laag (J30) tot hoog (J500). Van die hoogste categorie staan in 2023 wereldwijd vier toernooien op het programma. Buiten de Grand Slams, die hier nog boven staan, zijn er zes niveaus: J30, J60, J100, J200, J300 en J500.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Tennis Point ITF Juniors The Hague.