Fotoshoot groen 55

Blog Sophie: Verliespotje?

Als je mocht kiezen dan zou je liever niet verliezen. Gebeurt het toch? Niet erg! Lees het maar in mijn blog.

Hee Tennisplayer!

Ik schrijf regelmatig dat het spelen van wedstrijden zo leuk is. Dat is ook zo, daar zijn ik en heel veel andere tennisgekken het nog steeds mee eens. Maar…ik moet ook eerlijk zijn. Want een tenniswedstrijd spelen is niet áltijd een feest. Namelijk als je verliest. Dat vind ik tenminste. Natuurlijk is verliezen niet het einde van de wereld, maar toch. Vooral als je een wedstrijd verliest die je ook best had kunnen winnen. Toen ik ongeveer jouw leeftijd had en een volwassene tegen me zei: ‘Het is niet erg hoor schat, dat je hebt verloren’ dan dacht ik: goedbedoeld, maar je snapt er niks van! Misschien zie jij dat ook wel zo. Als je van iemand verliest die gewoon veel sterker is, dan baal je natuurlijk minder van je verliespot. Want er lopen nu eenmaal tegenstanders rond tegen wie jij nog niet bent opgewassen.  

Oké, je verliest dus wel eens een potje. En misschien verlies jij wel heel veel potjes. Maar weet je wat dan de kunst is? Dat je weet hoe je met verliezen moet omgaan. Zodat je plezier houdt in tennissen en misschien, het klinkt gek, verliezen bijna leuk gaat vinden omdat je er een uitdaging in ziet om de volgende wedstrijd anders en beter te spelen.

Ik heb daarom een ‘verliezers stappenplan’ bedacht. En misschien is dat wel een goed hulpmiddel voor jou. Dat stappenplan komt erop neer dat je ervoor zorgt dat je weer héél veel zin krijgt om je volgende wedstrijd te gaan spelen. Het liefst tegen diegene van wie je eerder hebt verloren. Revanche! En ik denk dat dat gebeurt als je weet wat je de volgende keer ánders moet doen om een betere wedstrijd te spelen. Dus verliezers die verliezen haten, maar ook alle andere verliezers, let op!

Stap 1: Ga mokken!

Als je daar behoefte aan hebt, ga dan eerst maar eens na je wedstrijd mokken en voelen dat je boos, teleurgesteld, gefrustreerd, of ontevreden bent omdat je hebt verloren. Desnoods praat je de hele dag tegen niemand!  

Stap 2: Blik terug op je wedstrijd

Ben je uitgemokt? En heb je je teleurstelling verwerkt en aan de kant gezet? Kijk dan eens terug op je verloren wedstrijd. Probeer te ontdekken waardoor je hebt verloren. Bedenk bijvoorbeeld wat de sterke slagen van jouw tegenstander waren (wat deed hij of zij goed?) en wat er bij jezelf goed ging en wat minder goed (wat kun je de volgende keer anders doen?). De vragen uit hoofdstuk negentien van het boekje Zeker een Beker kunnen je goed bij je wedstrijdanalyse helpen (zie website). Voor de analyse van je partij kun je natuurlijk ook hulp vragen aan je trainer of je ouders (tenminste, als je ouders ook verstand van tennis hebben!), want in het begin is het best wennen om in je eentje op je wedstrijd terug te blikken.  

Stap 3: Schrijf op wat je hebt ontdekt

Schrijf in een schrift op wat je over je verloren wedstrijd hebt ontdekt. Zo geef je het een plekje en kun je het nog eens teruglezen. Bovendien heb je meteen al een begin van een spelplan voor je volgende potje.

Veel succes & tot de volgende blog!

Sophie Asberg