Frits Raijmakers 2017

Veel toppers van de partij op uitgestelde NKS 35+ Indoor in Den Haag

Iets later dan gepland, maar in tegenstelling tot vorig jaar gelukkig niet afgelast, wordt de NKS 35+ indoor gespeeld op de twaalf indoorbanen van sportcentrum De Rhijenhof in Den Haag. “We zijn blij met de locatie, met het aantal toppers in het deelnemersveld en vooral, dat het doorgaat”, zegt Jan van Helvert, die samen met Riet Sagius de toernooidirectie vormt.

Met de coronamaatregelen destijds nog volop aanwezig stond de KNLTB in de wintermaanden voor een lastige keuze: moest de NKS 35+ indoor, gepland in februari 2022, weer worden afgelast? Corona zette in 2021 al een streep door het toernooi, maar met het afkalven van de maatregelen groeide langzaam maar zeker het perspectief voor de geplande toernooien in het indoorseizoen. Uitstel werd dit jaar geen afstel en gekozen werd voor een verplaatsing naar eind maart.

“De maatregelen zijn er nu af, maar er wordt toch wel enige voorzichtigheid behouden, zeker ook vanuit de KNLTB. In principe mag alles weer; handen schudden, binnen anderhalve meter van elkaar komen, geen mondkapjesplicht meer. Maar het is een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. De Super-Seniors (65 jaar en ouder, red.) zijn waarschijnlijk nog wel voorzichtig”, denkt Van Helvert, zelf deelnemer in de leeftijdsklasse 60+. Hij doet mee aan het het herendubbelspel en gemengddubbelspel. Drie onderdelen, zoals op de NKS 35+ outdoor augustus vorig jaar, bleek achteraf gezien te veel. “Ik haalde drie keer de halve finales. Met de organisatie erbij was dat toch wel iets te veel. Daarom nu alleen de dubbel en de mixed.”

Internationale toppers

Ondanks het ontbreken van Van Helvert in het herenenkelspel 60+ heeft deze categorie met 22 namen toch het grootste speelveld van de 25 schema's. In totaal staan er tweehonderd spelers aan de start van de indoor-titelstrijd. Dat is aanzienlijk minder dan normaal op een NKS 35+, maar gezien de omstandigheden toch een mooi aantal. “We hebben er heel veel zin in”, verzekert Van Helvert, die zeer te spreken is over het grote aantal toppers op de deelnemerslijst. “Ondanks dat het later in het jaar is, doen er veel sterke spelers mee. Romano Frantzen (speelsterkte 1.4515, red.) enkelt in de 40+ en dubbelt met Marc Felius in de 35+, Bart Theelen (vorig jaar wereldkampioen) is erbij in de 55+, Frits Raijmakers in de 65+ en Annemiek Wissink in de 55+. Dat zijn allemaal internationale toppers. Daar zijn we erg blij mee.”

De wedstrijden worden gespeeld op zogenaamde Supreme Court-banen, vergelijkbaar met de ondergrond in het Tulip Tennis Center te Hilversum, normaal gesproken de thuishaven van de titelstrijd voor 35plussers. “De spelers zijn daar dus aan gewend. Het is een mooi groot complex met twaalf banen en ook aantrekkelijk voor publiek. We hopen dus ook dat er wat toeschouwers uit Den Haag en omgeving de weg naar De Rhijenhof weten te vinden”, aldus Van Helvert. De Rhijenhof is een populaire locatie voor internationale evenementen, want eerder dit jaar was er al een ITF Junioren-toernooi en later dit jaar een ITF-toernooi (25,000 dollar) voor mannen en vrouwen.

De NKS 35+ indoor gaat zaterdag (19 maart) om 12.00 uur van start met wedstrijden uit de grootste schema's en vanaf maandag barst het in zijn geheel los. Voor de Super-Seniors (vanaf 65 jaar) beginnen de wedstrijden doordeweeks om 12 uur 's middags en vanaf 18.00 uur komen de overige Seniors de baan op. In het finaleweekeinde spelen de Super-Seniors de eindstrijd op zaterdag en op zondag worden de titels bij de Seniors verdeeld.

Tickets WK

Waar de NKS 35+ altijd een graadmeter is voor het samenstellen van de selecties voor de verschillende WK's komt deze nationale titelstrijd te laat voor de WK Super-Seniors (vanaf 24 april) en de WK Seniors (vanaf 1 mei). “De selecties voor deze toernooien zijn al gemaakt”, zegt bondscoach Frits Raijmakers (FOTO). “Ik kijk altijd naar de resultaten van de afgelopen vier NK's, dat is dus twee jaren terug. En daarnaast naar de wereldranglijst en ook de Duitse competitie, daar zijn veel sterke Nederlanders in actief.”

Het toernooi is nog wel van invloed op de selectie voor de WK Young Seniors (vanaf 31 juli). “Het is de bedoeling dat ik na de NKS met de samenstelling daarvoor begin", aldus Raijmakers.

Trainingsdag

Kort na de NKS 35+ indoor is er (op 3 april) een trainings/informatiedag in Amstelveen voor de teams die uitgezonden worden naar de WK Seniors en Super-Seniors in het Amerikaanse Palm Beach County (Florida). Teams trainen twee uren en zitten vervolgens ongeveer een uur met Raijmakers om de tafel om details door te spreken.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi, actuele speelschema's en uitslagen.