Abel Forger schreeuw opluchting blijdschap dubbel

Positieve vibe in Nederlands jeugdtennis op internationaal jeugdtoernooi Burgersdijk Tennis

De internationale jeugdtennissers zijn komende week weer te zien in Nederland. Op de banen van sportcentrum de Rhijenhof in Den Haag wordt een ITF Grade 5 toernooi gehouden.

Lars Wagenaar voert de plaatsingslijst aan in het jongenstoernooi. Wagenaar heeft al een toernooizege achter zijn naam staan in 2022. Hij won in het Belgische Heiveld een ITF Grade 5 toernooi door in de finale Jay Temming met 6-2, 5-7 en 6-2 te verslaan.

Temming is ook in Den Haag van de partij. ''Er heerst een hele positieve vibe in het Nederlandse jeugdtennis. Daar dragen we aan bij door een internationaal jeugdtoernooi in Nederland te organiseren. Voor de talentvolle tennissers is het superleuk dat ze dicht bij huis kunnen spelen'', zegt toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk.

Eerste stap

''Je geeft een podium aan de Nederlandse tennissers om in eigen land te spelen. Dat moet ook je beleid en visie zijn. Een ITF Grade 5 toernooi is uitermate geschikt voor de jeugd om in te stappen. De Nederlandse topjeugd denkt toch misschien aan een ITF Grade 2 of 3 toernooi, maar op een ITF Grade 5 kunnen kinderen de eerste stap zetten. En het is natuurlijk belangrijk voor onze regionale spelers, die bij ons trainen. Zij willen ook de internationale tour op om punten te halen. Dan is het mooi om hier te doen in plaats van in het buitenland, waar je meer kosten voor moet maken.''

Ook doen er jeugdtennissers uit onder andere Venezuela, Libanon en Japan mee. ''Het is heel divers dit jaar.''

Van Zonneveld op dreef

In het meisjestoernooi staan er vier Nederlandse speelsters op de acceptance list. Het zijn Benthe de Bresser, Charlotte van Zonneveld, Lena Beckx en Jade Groen. Van Zonneveld is 2022 uitstekend begonnen. Ze won als qualifier het ITF Grade 5-toernooi in het Belgische Heiveld. Begin deze maand deze maand voegde de speelster uit Zutphen daar de toernooizege in het ITF Grade 5-toernooi in het Noorse Stavanger aan toe. De Bresser haalde in Noorwegen de halve eindstrijd.

Het toernooi in Den Haag leverde vorig jaar twee Nederlandse winnaars op. Abel Forger (foto) won het toernooi bij de jongens, Sarah van Emst schreef het toernooi bij de meisjes op haar naam. Het toernooi werd vorig jaar in oktober afgewerkt door het coronavirus, nu wordt het gehouden in februari. Daar is Burgersdijk blij mee. ''Dat was onze wens.''

Clinics

Naast het internationale jeugdtoernooi worden er ook clinics gegeven in Den Haag. ''Je hebt dit jaar natuurlijk de Davis Cup in Den Haag, over anderhalve week. We gaan vier keer de stad in om clinics voor jeugd te organiseren. We willen in diverse wijken het tennis promoten. Het gaat niet alleen om het internationale jeugdtoernooi, maar we willen ook uitdragen dat iedereen in Den Haag moet kunnen tennissen.''

Het coronavirus speelt een steeds kleinere rol, ziet ook Burgersdijk. ''We zijn blij dat het toernooi door kan gaan, dat er steeds minder beperkingen zijn. Maar om nu al hele verenigingen uit te nodigen om te komen kijken is net te vroeg'', denkt Burgersdijk. ''We hebben er superveel zin in. Dit is een van de mooiste evenementen die we als Burgersdijk Tennis en Sportcentrum de Rhijenhof kunnen organiseren. We zijn trots dat we het weer mogen organiseren.''

Bekijk meer informatie op de website van World Tennis The Hague.