Eltjo Sasker NVK 2017

Nederland met zes teams van de partij op WK Super-Seniors

Na de WK Seniors en de WK Young Seniors in Kroatië is het nu de beurt aan de Super-Seniors (65-90 jaar). Op Mallorca staan zes ploegen voor Nederland aan de start op de teamkampioenschappen, van 10 tot en met 15 oktober.

Het Spaanse eiland verwelkomt meer dan tweehonderd spelers voor de ITF Super-Seniors World Team Championships, waar in totaal tachtig teams uit 23 verschillende landen de strijd aanbinden. Aan de individuele kampioenschappen, die een week later beginnen, doen meer dan vierhonderd spelers mee.

Nederland treedt met zes teams aan op Mallorca en daarvan is het 65+-mannenteam op voorhand de grootste kanshebber op eremetaal. Het team van captain Frits Raijmakers, tevens bondscoach van het Nederlandse seniorentennis 35+, pakte twee jaren geleden zilver achter Frankrijk. Afhankelijk van de loting is een nieuwe Nederlands-Franse finale niet ondenkbaar. “Spanje en Duitsland zijn ook erg sterk. En misschien dat Italië en Oostenrijk kunnen verrassen”, denkt Raijmakers, die ook wel wat verwacht van het 75+-team bij de mannen. “Een kwalitatief brede selectie. Vier goede spelers, die kunnen veel afwisselen.”

Raijmakers is ook op de individuele kampioenschappen (16-23 oktober) één van de medaillekandidaten, maar of het net zo mooi wordt als twee jaren geleden in Umag, is de vraag. Daar pakte de Nederlander goud in het enkelspel en, met de Fransman Didier Kaisserian, goud in het dubbelspel. “Ik zou weer met hem aantreden, maar hij is geblesseerd. Ik speel nu met de Deen Alan Rasmussen”, aldus Raijmakers, die één van zijn grootste concurrenten vanwege de strenge coronamaatregelen in Australië ziet afhaken. Glenn Busby is de nummer één op de ITF-wereldranglijst 65+, voor Raijmakers, en de Australiër staat ook nog derde bij de zestigplussers. “Die was 'by far' de favoriet geweest”, weet de bondscoach. “Ik ben één van de kandidaten, niet per se de favoriet.”

Raijmakers is één van de Nederlanders die met een ITF S1000-toernooi op Mallorca warmdraaien voor de WK. Dat toernooi wordt op hetzelfde tennispark, in Capdecera, gespeeld als de WK Super-Seniors. Een ideale voorbereiding dus.

Twee speelsters die Nederland in de loop der jaren heel wat WK-medailles hebben bezorgd, Ellie Krocké en Nora Blom, laten verstek gaan voor deze veertigste editie van de WK Super-Seniors.

Selectie Nederland

Mannen 65+ Brittania Cup: Frits Raijmakers, Martin Koek, Jaap Panman, Jan Sie.

Vrouwen 65+ Kitty Godfree Cup: Syliva Lievers, Karin Peters, Marjo Gruijsen, Thea Rietveld.

Mannen 70+ Jack Crawford Cup: Rolf Thung, Frank van Lerven, Henk Venema, Soen Lim.

Vrouwen 70+ Althea Gibson Cup: Heleen Janssen, Anneke Jelsma, Ria van der Meijden, Margriet Meijer.

Mannen 75+ Bitsy Grant Cup: Ed Sasker (FOTO), Etto van Waning, Hans Adama-van Scheltema, Ben de Jel.

Mannen 80+ Gardnar Mulloy Cup: Peter Buter, Peter Blaas, Bé Lenten, Peter Korver.