Oefeningen Met Ladder 49231684558 O

Instroomtraining is 'soms wel zwaar, maar ook altijd heel leuk'

Voor kinderen die helemaal gek zijn van tennis is de KNLTB instroomtraining een mooie aanvulling op de club/selectietraining en daarnaast is het ook een nog eens een beproefde manier om vrienden te maken. Leandra Renskers (9) en Fabian van den Brink (10) hebben het afgelopen seizoen enorm genoten van de dertigweekse trainingssessie.

De instroomtraining is een cluboverstijgend trainingsprogramma voor kinderen in de leeftijdsgroepen 7/8 (oranje) en 9/10 jaar (groen) die extra uitdaging zoeken en graag beter willen worden. De trainingsgroep bestaat idealiter uit acht tot tien kinderen van een gelijkwaardig niveau. Om toegelaten te worden tot de instroomtraining zijn er voorspeeldagen. Deze vinden plaats van juni tot en met september en zijn bedoeld om te kijken wat de kinderen in huis hebben en om een eerste selectie te maken. Na een tweede voorspeeldag wordt beslist of een speler wordt toegelaten.

Kinderen kunnen gewoon lid blijven van hun eigen vereniging, waar ze mee blijven doen aan de clubtraining en eventueel competitie en toernooien. De instroomtraining is een manier om gemotiveerde, talentvolle spelers samen te laten te trainen waardoor ze elkaar beter maken en helpen in hun ontwikkeling. Naast tennisvaardigheden zijn ook bewegingsvaardigheden een belangrijk onderdeel van de instroomtraining.

“Hoe verder je komt, hoe meer fysieke trainingsuren de tennisuren gaan overnemen. Het is belangrijk om daar al op jonge leeftijd mee te beginnen”, benadrukt instroomtrainer (van Fabian) Edwin Buruma het belang van bewegingsvaardigheden. “Het prikkelen van coördinatie, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Krachttraining daar doen we heel voorzichtig mee op die leeftijd. Maar die andere vaardigheden wil je allemaal stimuleren en aanbieden zodat ze steeds handiger worden op de tennisbaan”, aldus Buruma.

'Voetenwerk is heel belangrijk'

“Het is soms wel zwaar. Maar ik vind het altijd heel leuk. En het is belangrijk om beter te worden”, zegt Fabian over het hardlopen, het trainen van looptechnieken, de kleine pasjes (ladder) en de zijwaartse pasjes. “Waarom is het zo belangrijk? Als je goed beweegt, is de kans op blessures kleiner. En voetenwerk is heel belangrijk voor het tennis”, beseft de fanatieke jongeling.

Hij weet nog goed hoe het was op de allereerste instroomtraining, nu bijna een jaar geleden. “Dat was best wel spannend. Maar het was wel gelijk heel leuk. Ik vind het ook fijner om tegen betere kinderen te spelen, daardoor ga ik zelf ook beter tennissen.”

Naast de wekelijkse trainingen (club en privé) bij TSH (in het Groningse Haren), geniet Fabian enorm van de instroomtraining (drie uren per week). “Het is heel leerzaam omdat je met allemaal andere goede kinderen traint, maar het is ook gezellig. Je maakt heel veel vrienden en elke training is leuk, ook al zijn de oefeningen soms best pittig”, aldus Fabian.

'Kinderen die dezelfde passie hebben'

“Ik zie aan hem dat hij, los van het tennis, heel erg geniet van het samenzijn met andere kinderen die dezelfde passie hebben, die net zo gek zijn van tennis”, vertelt de vader van Fabian. “Je ziet dat ze veel aan elkaar hebben en elkaar helpen. Fabian is bijvoorbeeld een heel aanvallende speler en hij leert veel van het spelen tegen kinderen die veel meer verdedigen. Je leer niet alleen van de trainers maar ook van het spelen met andere talenten. Het hele pakket maakt dat ze betere spelers worden.”

De vader van Leandra, die instroomtraining oranje volgde in Lichtenvoorde, zag zijn dochter het afgelopen jaar eveneens met sprongen vooruit gaan. “Haar niveau is flink omhoog gegaan en dat betaalde zich uit in de competitie. Ze heeft daar in groen gespeeld terwijl ze in oranje trainde. En ze is nog kampioen geworden ook.”

'Heel veel geleerd'

Leandra geeft zelf aan dat het best wel hard werken is op de instroomtraining. “Je kunt niet zomaar wat doen. Je moet wel je concentratie erbij houden. Maar het is heel erg leuk”, zegt de negenjarige uit Winterswijk. De oefeningen zonder racket vindt Leandra naar eigen zeggen net zo leuk als die met het racket in de hand. De twee uren durende trainingen (een uur fysiek en een uur tennis) vliegen voor haar gevoel voorbij. “Ze heeft heel veel geleerd en heeft het erg naar de zin gehad”, bevestigt vader Jerry, terugblikkend op het eerste jaar instroomtraining. Leandra hoopt dan ook van harte dat ze wordt toegelaten tot de instroomtraining groen, een volgende stap op weg naar de top. Voor Fabian lonkt de KNLTB-selectie voor kinderen tot en met twaalf jaar.