Ntc 900 X 600 (1)

Topsporters mogen weer trainen in NTC vanaf 6 mei

Het kabinet heeft afgelopen dinsdag de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus iets versoepeld. Goed nieuws, want naast de jeugd t/m 18 jaar mogen ook topsporters onder strenge voorwaarden weer langzaam opstarten. Langzaam dus, want er moeten nog een heleboel stappen worden genomen om dit te realiseren. Waar staan we nu, hoe pakken we dit aan en voor welke spelers geldt het.

Minister-president Mark Rutte heeft bekend gemaakt dat aangewezen topsport locaties onder zeer strenge voorwaarden weer open mogen. Het NTC in Amstelveen is de enige toptennislocatie die hier in 1e instantie voor in aanmerking komt voor trainingen voor prof spelers van 18 jaar en ouder.

De (top) jeugd spelers, ongeacht waar zij trainen vallen onder de regeling van jeugdigen en mogen hun trainingen dus gaan opstarten op hun eigen locaties. Voor volwassen topsporters gaat dus alleen het NTC open en niets anders. Dat betekent concreet dan andere verenigingen, locaties, tennisscholen, accommodaties privé coaches geen training voor toptennissers mogen aanbieden op enige andere locatie. Gezondheid staat voorop en de bestrijding van het coronavirus vinden wij het allerbelangrijkste, dus volgt de KNLTB alle regels en protocollen zeer nauwgezet op en wordt er ingezet op één locatie die op de juiste wijze te monitoren en te handhaven is. Voor jullie informatie, met de huidige vrijstelling voor topsporters zijn er maximaal tussen de 600 en 700 topsporters naast betaald voetbal die hervatting kunnen maken van hun trainingen. Dit betekent simpelweg dat wij niet voor alle volwassen spelers die een internationale ranking hebben meteen een plek kunnen gaan bieden.  

Hieronder proberen wij zo helder mogelijk uit te leggen zijn wat de stappen zijn en op welk moment wij open gaan en met welke spelers wij hier de start gaan maken.

Stappen

Stap 1: We moeten nu als eerste een protocol uitwerken, waarin staat hoe wij denken het NTC te kunnen openen binnen de richtlijnen van het RIVM. Denk hierbij aan eenrichtingsverkeer om de route binnen het NTC te lopen, het gebruik van toiletten, het schoonmaken van de ruimtes, de aanwezigheid van staf, het gebruik ballen etc. etc. Dit protocol wordt opgesteld door verschillende collega’s en directie met ondersteuning van NOC*NSF. We zijn hier gelukkig al een heel eind mee en zal eind deze week gereed zijn.

Stap 2: Dit protocol zal hoogstwaarschijnlijk morgen worden gedeeld met de prestatiemanager en met de medische staf van NOC*NSF.

Stap 3: Na goedkeuring door NOC*NSF wordt het protocol gedeeld met een expertpanel bestaande uit onder andere het RIVM en het Erasmus.

Stap 4: Na goedkeuring door het expertpanel leggen we het protocol voor bij de gemeente Amstelveen.

Stap 5: Lokale implementatie van alle voorwaarden in het protocol

Wij hopen hier in de loop van volgende week akkoord op te krijgen, maar hebben besloten sowieso niet eerder open te gaan dan 6 mei en dat zal dus afhankelijk zijn van de verschillende partijen/instanties die akkoord moeten geven.

Spelers

Een heel belangrijk onderdeel van het protocol is dat wij een lijst met spelers (en staf) moeten aanleveren, die gebruik mogen maken van deze topsportlocatie. Wij hebben de volgende criteria gedefinieerd van spelers die wij in de eerste fase zullen uitnodigen. De speelster/speler heeft:

  • Een A-status bij NOC*NSF
  • Een contract met de KNLTB van minimaal 2 dagen
  • In 2019/2020 onderdeel uitgemaakt van het Fed Cup of Davis Cup team

We realiseren ons dat wij hiermee een aantal spelers zullen teleurstellen, maar het is ongelofelijk belangrijk om het opstarten in kleine stappen te doen en dit zeer zorgvuldig te monitoren. We hebben een grote verantwoordelijkheid met elkaar om deze 1e fase met topsport goed uit te voeren. Het is een testperiode, waarin we niet te veel en te snel moeten willen. We moeten het goed doen, binnen de richtlijnen, des te eerder kunnen we het gebruik van topsportlocaties verruimen en tennissen voor iedereen weer mogelijk maken.

Dit is dus echt een 1e stap en een 1e fase. Als wij merken dat dit goed werkt en als de signalen vanuit de overheid positief blijven, zullen wij gaan nadenken over bijvoorbeeld uitbreiding van de groepen. Voorlopig zal het gebruik van het NTC dus nog helaas voor een klein groepje spelers gelden, maar nogmaals voorzichtigheid is essentieel. En wij geloven ook niet dat overhaasten hier zinvol is, omdat er internationaal niet eerder zal worden gespeeld dan 13 juli of wellicht zelfs later.