8&9 Tennis

Mogelijk scenario voor de vrijdagavondcompetitie in het voorjaar

Update: Naar aanleiding van de toespraak van Mark Rutte op 14 december hebben we besloten om het scenario 'Om de week spelen' op vrijdagavond definitief in te voeren. Klik hier voor het meest actuele bericht.

 

Verenigingen zijn druk bezig met de voorbereidingen van het nieuwe tennisseizoen, zoals de organisatie van de KNLTB Voorjaarscompetitie. In deze periode kunnen spelers zich bij vereniging inschrijven voor deelname aan de competitie.

De KNLTB bereidt zich ook voor en denkt vast na over mogelijke scenario’s afhankelijk van de coronamaatregelen. Eén daarvan is een mogelijke aanpassing voor de drukke vrijdagavondcompetitie: 'Om de week spelen'. Hieronder lichten we dit scenario vast toe.

Het coronavirus is nog steeds aanwezig in ons land en we weten niet hoe het gaat lopen. Er bestaat een grote kans dat we in het voorjaar nog te maken hebben met de 1.5 meter regelgeving. Hier moeten we tijdig op anticiperen. We willen graag dat zoveel mogelijk spelers mee kunnen doen aan de competitie en tegelijkertijd willen we voorkomen dat de druk op de parken te groot is en de 1.5 meter in het gedrang komt. Dit geldt vooral voor de drukke vrijdagavondcompetitie met vaste aanvangstijden. 

Deze competitie werd afgelopen najaar vanwege corona 'op tijd' gespeeld. Uit onderzoek onder spelers en VCL’s over de drukte en groei voor de vrijdagavondcompetitie blijkt dat deze maatregel niet positief is ervaren. Andere mogelijke oplossingen worden beter beoordeeld. Het scenario 'om de week spelen' heeft de voorkeur om de drukte op vrijdagavond te spreiden en toekomstige groei mogelijk te maken. Dit scenario kan – in iets aangepaste vorm – ook in 2021 een passende oplossing zijn voor het reguleren van de drukte op de parken en het waarborgen van de 1.5 meter regel.

Wat houdt het scenario 'Om de week spelen' op vrijdagavond precies in? 

  • Alle teams spelen om de week competitie, de heren- en dames teams starten gelijk met de reguliere competitie (9 april). De gemengde teams starten een week eerder (2 april); 
  • Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set; 
  • Ieder team heeft totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken; 
  • De totale organisatie voor de VCL op vrijdagavond is daarmee 10 weken (exclusief inhaaldagen). De overige competitiesoorten duren gewoon 7 weken;

De KNLTB bepaalt voor aanvang van het maken van de indeling (eind januari) op basis van de verwachte maatregelen in de competitieperiode welk scenario zal worden toegepast tijdens de vrijdagavondcompetitie: een 'normale competitie met 7 speelweken' òf ‘Om de week spelen met 5 speelweken’.

We begrijpen dat de mogelijke invoering van dit scenario wat betekent voor jouw deelname aan de Voorjaarscompetitie en daarom willen we je er graag vooraf over informeren. We hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de 1.5 meter gewaarborgd kan blijven op alle verenigingen, want alleen op deze manier kunnen we samen blijven tennissen en competitie blijven spelen.

Op veel verenigingen kan je je deze periode inschrijven om mee te doen aan de KNLTB Voorjaarscompetitie. Informeer bij jouw vereniging naar het aanbod en schrijf je in. Immers, tennis is leuker als je wedstrijden speelt!

Veelgestelde vragen - Vrijdagavondcompetitie