KNLTB Vlag wapperen wind

Derde wereldtitel voor Betz en zilver voor 'groentje' Davids

Berend Betz is in de Portugese hoofdstad Lissabon voor het derde jaar op rij wereldkampioen geworden in het gemengddubbelspel 55+. Net als vorig jaar veroverde hij het goud op de ITF Seniors World Individual Championships met zijn Australische partner Brenda Foster. In het enkelspel kwam het grootste Oranje-succes dit jaar van een speler die nog een groentje is in het 'Seniors-tennis'. Hendrik-Jan Davids haalde de finale in het enkelspel 50+.

Voor Betz en Foster was de halve finales tegen de Amerikaanse topper Vicki V Buholz en de Fransman Jerome Vanier de wedstrijd van het toernooi. Het Nederlands/Australische duo knokte zich terug van een set achterstand en won een spannende supertiebreak: 3-6, 6-2, 10-7. De finale tegen de Griekse Gabrielle Precup en de Pool Ireneusz Maciocha was een stuk minder spannend: 6-2, 6-0.

Betz, die in Portugal niet door de eerste ronde van het enkelspel kwam, heeft zich ontwikkeld tot een ware dubbelspelspecialist op de Seniors-tour. Berend behaalde in 2015 een zilveren medaille bij het herendubbelspel met Frans Grimbergen en hij werd in 2017 wereldkampioen in het gemengddubbelspel met Carole de Bruin. Daarna volgde dus, aan de zijde van Foster, twee keer titelprolongatie. In het herendubbelspel kwam hij dit keer ook weer ver op de mondiale titelstrijd. Betz en Frans Grimbergen, runners up in 2015, verloren in de halve eindstrijd met 2-6, 6-2, 10-4 van de als zevende geplaatste Amerikanen Polo Cowan en Daniel Grossman.

Zilver voor Davids

In de 50+-klasse baarde Hendrik-Jan Davids opzien door zonder setverlies de finale te halen. Daarin moest de Nederlander echter buigen voor de Canadees Taras Beyko: 7-5, 6-2. Davids, geboren in 1969, is een oud-prof die in de jaren negentig de rankings bestormde. Hij was met name succesvol in het dubbelspel. Daarin won hij meerdere toernooien, waaronder het ATP-toernooi van Rosmalen aan de zijde van Paul Haarhuis, en reikte hij tot de 26ste plaats. In het enkelspel was 171 zijn beste notering.

In tegenstelling tot Davids is Bart Theelen gepokt en gemazeld in het Seniors-tennis. Hij strandde dit jaar in de kwartfinales. Tegen de Braziliaan Marcelo Amaira di Saiz Maciel zag Theelen zich genoodzaakt op te geven bij een (achter)stand van 6-4, 4-2. Met Pieter van Houten sloeg hij zich ook naar de kwartfinales van het dubbelspel. Daarin verloren de Nederlanders met 7-5, 6-3 van het als vijfde geplaatste koppel Matthias Mueller-Seele/Garry Nadebaum.

Landgenotes bij laatste vier

Bij de vrouwen sloegen twee landgenotes zich naar de laatste vier van het enkelspel. Mirjam Swarte (50+) en Liselot Prechtel-Koot (55+) kwamen net tekort voor een finaleplaats. Swarte, als achtste geplaatst, moest haar meerdere erkennen in de Noorse Amy Jonsson-Raaholt: 6-2, 6-2. Ook in het damesdubbelspel was er een mooie halvefinaleplaats voor Swarte. Met de Australische Kerryn Ciprien verloor ze van Lesley O'Hallaran en Olga Shaposhnikova: 7-6 (5), 6-0.

Voor Liselot Prechtel-Koot, nummer twee van de wereld op de wereldranglijst 55+, waren de druiven ietwat zuur na een nederlaag in de halve finales voor het tweede jaar op rij. De Francaise Marie-Christine Calleja versperde haar de weg naar de finale (6-3, 6-0), zoals Calleja haar al twee keer eerder dwars zat. In 2016 verloor Prechtel-Koot haar tweede WK-finale, toen in de 50+, van Calleja.

In de 60+ bereikten Sylvia Lievers-Kronenburg en Ben van der Steen de halve finales van het gemengdubbelspel, maar een opgave maakte een einde aan hun opmars. Karien Theeuwes en Patrick Marteijn werden in de kwartfinales gestuit door de latere kampioenen Ros Balodis en Peter Hampton.

In het herendubbelspel viel voor Patrick Marteijn en Ben van der Steen het doek in de kwartfinales. De Australiër Glenn Busby en de Amerikaan Mark Vines waren met 6-0, 6-3 te sterk.

Annemiek Wissink (10) haalde de derde ronde in het damesenkelspel en verloor daarin met 6-0, 7-5 van de als vierde geplaatste Italiaanse Simoni Isidori.

Na de voor Nederland succesvolle Team Championships (zilver en brons), kan de Oranje-delegatie met goud, zilver en meerdere halvefinaleplaatsen ook terugkijken op zeer geslaagde Individual Championships.

Later dit jaar zijn de WK Super-Seniors (vanaf 65 jaar) en de WK Young Seniors (35-50 jaar). De Super-Seniors komen van 15 tot en met 28 september in actie in Umag, Kroatië en de Young Seniors van 20 oktober tot en met 2 november in het Amerikaanse Miami Beach. Klik hier voor meer informatie.