Sydney 1920X1080

Junioren competitie

Ben je in de leeftijd 11 tot en met 17 jaar? Dan kun je meedoen aan de KNLTB Junioren competitie! Ongeveer 16.500 jeugdspelers doen ieder jaar mee aan deze competitie. Samen met jouw team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je tijdens de competitie de strijd aan met teams van andere verenigingen. Het is uitdagend en je wordt sneller beter. Daarnaast is het ook nog eens heel erg gezellig. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt! 

In het kort

Tijdens de Voorjaarscompetitie, Najaarscompetitie of Wintercompetitie probeer je samen met jouw team in vijf tot zeven speeldagen kampioen te worden van de afdeling. Een afdeling bestaat in de meeste gevallen uit acht teams en wordt ingedeeld naar niveau en regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere club op bezoek. Het team dat na alle speeldagen de meeste wedstrijden heeft gewonnen is kampioen.

Praktische informatie

Speeldata

Klik hier voor de speeldata van de Voorjaarscompetitie 2024.

Klik hier voor de speeldata van de Najaarscompetitie 2024.

Wedstrijdprogramma, stand en uitslagen  

Op MijnKNLTB kun je zien wanneer en waar je moet spelen. Ook vind je daar alle uitslagen en standen in jouw afdeling.

Over de competitie

Hoe ziet de Junioren competitie eruit? 

De Junioren competitie bestaat uit de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar en de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. Ook spelers die één jaar jonger of één jaar ouder zijn dan de vastgestelde leeftijd mogen deelnemen aan de competitie. Daarnaast kan jouw leraar leeftijdsdispensatie voor jou aanvragen. Dispensatie kan worden aangevraagd voor talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog en liever niet deelnemen aan de competitie waar zij volgens hun leeftijd in thuis horen. 

Net zoals bij de senioren speel je in de Junioren competitie op een hele baan en met gewone tennisballen. De junioren competitie is op zondag (en in sommige regio’s op vrijdag) en je kan enkelpartijen, dubbelpartijen en mixpartijen spelen. Welke competitie, soorten partijen en hoeveel partijen je speelt hangt af van op welke dag en op welk niveau je competitie speelt. De Competitieleider (CL) van jouw vereniging kan je verder helpen met welke competitie het meest geschikt is voor jouw team.  

Speeldagen 

Zowel in het voorjaar, najaar en in de winter kun je competitie spelen.  Alle speeldata kun je via de downloads onderaan op deze pagina bekijken.  

Inschrijven

16.500 jeugdspelers doen ieder jaar mee aan de KNLTB Junioren competitie. De competitie is voor spelers van ieder niveau, of je nu net begonnen bent of al langer tennist. Wil jij meedoen aan de Junioren competitie en zo nóg meer plezier in tennissen krijgen? Vraag dan bij de Competitieleider (CL) of jeugdcommissie van jouw vereniging naar de mogelijkheden. 

Het inschrijven voor de competitie loopt via jouw vereniging. Informeer bij jouw vereniging hoe en wanneer je je voor de competitie kan inschrijven. Iedere vereniging hanteert namelijk een andere manier en periode van inschrijving. Nadat jouw vereniging alle competitiespelers heeft ingeschreven gaat de KNLTB een indeling maken. De indeling wordt vervolgens op MijnKNLTB gepubliceerd. 

Junioren 11 t/m 14 jaar 

In de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar spelen jongens en meisjes door elkaar, mét en tegen elkaar. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Je speelt met je team 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen.  

Spelregels

 • Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Een game win je door 4 punten te winnen.  
 • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40-40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.  
 • Bij 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) 
  - De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor  het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.  
  - Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.  
  - Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 5-4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.  
 • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld. 
 • Op verzoek van veel competitiespelers en leraren hebben we met ingang van 2021 de telling voor de Hoofdklasse in de Juniorencompetitie 11 t/m 14 jaar aangepast. In deze klasse wordt de telling hetzelfde als bij de Juniorencompetities 13 t/m 17 jaar. Dit betekent dat er in alle partijen volledige sets worden gespeeld waarbij de derde set bestaat uit een supertiebreak (t/m 10 punten). Ook wordt er gespeeld met een ‘No let rule’. Dit betekent dat er wordt doorgespeeld na een net service.

Junioren 13 t/m 17 jaar 

De Junioren competitie 13 t/m 17 jaar bestaat uit een meisjescompetitie, jongenscompetitie en een gemengde competitie. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Bij de meisjes- en jongenscompetitie speel je met je team op een speeldag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen. Bij de gemengde competitie speel je 2 jongens enkelpartijen, 2 meisjes enkelpartijen en 2 gemengd dubbelpartijen.  

Spelregels

 • Je speelt 2 sets om 6 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 6-4 of 7-5). Een game win je door 4 punten te winnen.  
 • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Er is een verschil van twee nodig om de game te winnen. Als het 40-40 wordt, worden er nog minimaal 2 punten gespeeld. De winnaar van het eerste punt komt op voordeel. Als deze speler ook het daaropvolgende punt wint, is de game beëindigd. Als de andere speler het tweede punt wint, wordt het opnieuw 40-40. Er wordt net zo lang doorgespeeld tot één van beide spelers twee punten achter elkaar wint. 
 • Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) 
  - De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor  het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.  
  - Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.  
  - Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.  
 • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld. 
 • In de hoofdklasse 13 t/m 17 jaar wordt er gespeeld met een ‘No let rule’. Dit betekent dat er wordt doorgespeeld na een net service.

Veelgestelde vragen en downloads

Loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check dan de veelgestelde vragen of gebruik de handleidingen en stappenplannen die je verder op weg helpen.