Marieke - beginnende tennisser

Starten met tennis

Tennis is groot in Nederland: het is de tweede georganiseerde sport van Nederland. Dat tennis zo populair is komt door veel mooie aspecten; tennis is gezellig, je speelt waar en wanneer je wilt en het biedt voldoende uitdaging. Door de omvang en de brede afspiegeling van de samenleving kan tennis als geen andere sport mensen verbinden en verenigen, ongeacht leeftijd, afkomst en geslacht. Hoe hard het er op de baan ook aan toe kan gaan, na afloop is er altijd een drankje drinken met de tegenstander. Dat maakt tennis leuk! Doe je ook mee?

Lid worden

Ga je starten met tennis? Word dan lid bij een vereniging bij jou in de buurt. De soorten lidmaatschappen die je kan afsluiten verschillen per vereniging. Deze informatie vind je vaak op de verschillende verenigingswebsites. Omdat geen speler hetzelfde is, bieden veel verenigingen tegenwoordig verschillende pakketten aan om zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van de spelers. 

Klaar voor de start

Om te starten met tennis heb je niet zoveel nodig. Er zijn een aantal benodigdheden die handig zijn om aan te schaffen, zoals een tennisracket, schoenen en ballen. Daarmee kan je al van start. 

Als je lid wordt van een vereniging schrijf je je ook vaak in voor tennisles. Je leert alleen, of in een groepje de basistechnieken van de slagen van tennis. 

Naast trainen kan je vrij spelen of meedoen aan clubactiviteiten, zoals de toss of racket trekken. Dit zijn vaak vaste momenten in de week waarop (jeugd)leden in verschillende samenstellingen onderlinge wedstrijdjes spelen. Hierdoor maak je eenvoudig kennis met andere leden van de vereniging. 

Wanneer je gaat vrij spelen, spreek je met één of meerdere mensen af om te gaan tennissen. Via het (online) afhangbord hangen jullie een baan af om samen te tennissen. 

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt!

Tennis is het leukst als je snel kunt starten met het spelen van wedstrijden. Wedstrijden spelen daagt uit en motiveert. Je verlegt je grenzen en je verbetert jezelf keer op keer. Daarnaast leer je eenvoudig nieuwe mensen kennen op de baan.

Naast het spelen van vriendschappelijke wedstrijden met je tennismaatjes kun je ook officiële wedstrijden spelen tijdens KNLTB-competities en toernooien. Tijdens de competitie speel je in teamverband wedstrijden voor jouw vereniging. Gedurende een bepaalde periode in het jaar speel jij met jouw team tegen teams van andere verenigingen in de omgeving. In de weken dat er geen competitie is, organiseren verenigingen vaak toernooien. Tijdens een toernooi speel je één of meerdere wedstrijden en ontmoet je spelers van andere verenigingen. Dit is niet alleen gezellig, maar je leert ook nog eens beter van tennissen. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt! Doe je ook mee?

Starten met tennis als jeugdspeler?

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan vind je op de pagina Jeugd nog meer informatie over tennis die voor jou van belang is.