Sophie Asberg

Tips van Sophie: Dubbele foutenregen

Hey Tennisplayer! Heb je weleens last van ‘Dubbele Fouten Regen’? Balen hè, maar je kunt er wat aan doen. Hieronder geef ik je een paar tips. Lees ze maar, en probeer ze uit. Succes!

In een wedstrijd sla je wel eens een dubbele fout, of misschien wel vier. Dat is normaal, het hoort erbij. Maar soms heb je last van de volgende kwaal: ‘Dubbele Foutenregen’. Dan sla je niet vier, maar wel twintig of dertig dubbele fouten in één partij. Niet grappig. Want je geeft jouw tegenstander natuurlijk liever geen punten cadeau. Het voelt bovendien beroerd als je service niet loopt.

Hoe het komt? Tja, als je lijdt aan ‘Dubbele Foutenregen’ kan dat verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je wel erg nonchalant en kan een dubbele fout meer of minder jou niets schelen. Zonde hoor, want met wat extra concentratie tijdens je service sla je veel meer ballen in. Je kunt ook veel dubbele fouten slaan doordat jouw service technisch nog niet goed genoeg is. Als dat zo is, dan moet je simpelweg veel gaan oefenen.

Maar dit is nog niet alles. Want weet je wat er óók dikwijls aan de hand is als je lijdt aan ‘Dubbele Foutenregen’? Dat je aan het piekeren bent over je service. Dat je je afvraagt waarom ie nou niet loopt. En misschien word je ook boos, of zenuwachtig om nóg meer fouten te maken. Natúúrlijk blijft het dan dubbele fouten regenen.

Service ritueel

Maar niet getreurd. Als spanning jouw ‘Dubbele Foutenregen’ veroorzaakt, weet ik misschien een medicijn dat werkt. Let dus goed op. Telkens als je gaat serveren, doe je het volgende:

  • Haal allereerst een paar keer diep adem en blaas uit. Zo zorg je dat je kalm wordt. Schud daarna je arm en schouder los zodat je met een ontspannen arm aan je service kunt beginnen. (check het gevoel in je arm!)
  • Bedenk vervolgens waar je je service gaat plaatsen en probeer voor je te zien waar de bal in het vak belandt. Klaar?
  • Ga dan pas serveren.

Natuurlijk kun je ook een ander ritueeltje bedenken. Eentje waar jij je het prettigst bij voelt. Dat werkt het best. Want wat is nu het nut van zo’n ritueeltje? Ik zal je vertellen wat de truc is.

Doordat jij je voorafgaand aan je service op een paar verschillende handelingen richt, heb je geen tijd om te gaan piekeren over een dubbele fout. Of om je zenuwachtig te maken, omdat je bijvoorbeeld op gamepoint jouw wiebelige service moet slaan. Je leidt jezelf dus af van de steeds terugkerende paniekgedachten en -gevoelens die een ontspannen service blokkeren. Begrijp je het idee?

Medicijn

Denk nu niet dat ik je een wondermiddel voorschrijf hoor, want dat is het beslist niet. Dit medicijn moet je óók oefenen. Maar als het aanslaat, en wie weet gebeurt dit pas na een wedstrijd of vijf, dan ben je voorgoed van je kwaal af. Dat verzeker ik je. Succes!

Sophie Asberg

Geeft tennistips voor de KNLTB