Joshua - Ervaren tennisser (1)

Najaarscompetitie

De Najaarscompetitie wordt steeds populairder, want ieder jaar doen er meer spelers van verschillende verenigingen mee. Het is uitdagend en je wordt sneller beter. Daarnaast is het ook nog eens heel erg gezellig. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt! Op deze pagina vind alle informatie en relevante links voor de KNLTB Najaarscompetitie.

Praktische informatie

In het kort

Tijdens de Najaarscompetitie speel jij samen met jouw team op vijf speeldagen, tussen half september en half oktober, tegen de andere teams uit de afdeling. Een afdeling bestaat in de meeste gevallen uit zes teams en wordt ingedeeld naar niveau, leeftijd en regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere vereniging op bezoek. Het team dat na de vijf speeldagen het meeste wedstrijdpunten heeft gewonnen is kampioen.

Speeldata

Klik hier voor de speeldata van de Najaarscompetitie 2024.

Over de competitie

Competitieaanbod

Voor senioren bestaat de Najaarscompetitie uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor ervaren spelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die past bij je past!

Iedere tennisvereniging bepaalt aan de hand van het competitieaanbod, het competitieaanbod van de club. Dit competitieaanbod is o.a. afhankelijk van de grootte van de vereniging (baancapaciteit), de opbouw van het ledenbestand, het beleid van de vereniging en de wensen en behoeften van de leden.

Vrijdagavondcompetitie NIET om de week

In het najaar wordt de vrijdagavondcompetitie in tegenstelling tot de Voorjaarscompetitie niet om de week gespeeld. Dit is vanwege de beperkte periode waarin in het najaar wordt gespeeld. Dit betekent dat als gevolg van de beperkte baancapaciteit 8&9 Tennis in het najaar niet op vrijdagavond wordt aangeboden.

Dispensatie

Wil je graag vaker dan één keer per week competitie spelen (bij één of twee verenigingen) waarbij het teamgemiddelde conform de klassenvolgorde meer dan 2,0 punten verschilt? Vraag dan dispensatie aan via de competitieleider van jouw vereniging. Is het verschil kleiner dan 2,0 punten dan is dispensatie niet nodig, ook niet als het gaat om teams van verschillende verenigingen.

Invallen tijdens competitie

Word je gevraagd om in te vallen in een ander competitieteam? En twijfel je of je wel mee mag doen? Vraag het dan na bij de competitieleider van jouw vereniging of bekijk de uitleg invallen in een ander team.

Verkort & Compact Spelen

Tijdens de Najaarscompetitie senioren (m.u.v. 8&9 Tennis) geldt voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD) Verkort Spelen. Dat betekent dat er een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) wordt gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Voor 8&9 Tennis geldt compact spelen. Klik hier voor meer informatie over Verkort & Compact Spelen.

Doe je ook mee?

Wil je graag meedoen aan de Najaarscompetitie? Dat kan! Informeer bij de competitieleider of het bestuur van jouw vereniging hoe en wanneer je je ervoor in kunt schrijven. 

Meest gestelde vragen en downloads

Loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check dan de veelgestelde vragen of gebruik de handleidingen en stappenplannen die je verder op weg helpen.