Marieke - beginnende tennisser

8&9 Tennis

Ben jij net begonnen met tennis? Speel je regelmatig met en tegen je vrienden? Lijkt het je leuk om een keer tegen spelers van andere clubs te spelen en wil je op een laagdrempelige manier kennis maken met het spelen van wedstrijden? Dan is 8&9 Tennis echt iets voor jou!

8&9 Tennis is een laagdrempelige dubbelcompetitie speciaal voor (startende) recreatieve tennissers met speelsterkte 8 en 9 (17+). Tijdens 8&9 Tennis speel je op een relaxte manier wedstrijden want resultaten zijn in deze competitie minder belangrijk. Je speelt voornamelijk voor de gezelligheid en op je eigen niveau. Deze starterscompetitie wordt aangeboden op donderdagavond, vrijdagavond (alleen tijdens de Voorjaarscompetitie) en zondag. 

In het kort 

Tijdens 8&9 Tennis speel je samen met jouw team tegen de andere teams uit de poule. Een poule bestaat uit meerdere teams en wordt ingedeeld per regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere vereniging op bezoek. Tijdens een wedstrijddag speel je twee dubbelpartijen. Dit kan een damesdubbel, herendubbel of gemengd dubbel zijn. Alles is mogelijk en dat maakt 8&9 Tennis zo leuk! 

Voordelen 8&9 Tennis: 

  • Alleen voor de (startende) recreatieve tennissers met speelsterkte 8 en 9 (17+). Je speelt dus lekker op je eigen niveau 
  • Resultaten tellen niet mee voor de speelsterkte; 
  • Gezelligheid staat voorop, je leert eenvoudig nieuwe mensen kennen; 
  • Je speelt per team twee dubbelpartijen. Alle combinaties zijn mogelijk (DD, HD of GD). Hierbij dien je wel met wisselde koppels te spelen; 
  • Het is gemakkelijk een team te vormen omdat er maar drie mensen nodig zijn; 
  • Er wordt gespeeld op donderdagavond, vrijdagavond (alleen tijdens Voorjaarscompetitie) of zondag. Er zijn dus meerdere mogelijkheden. Eén van deze dagen moet vast lukken!; 
  • Je kan meedoen met 8&9 Tennis tijdens de Voorjaars-, Najaars- en Wintercompetitie. De Voorjaarscompetitie bestaat uit zeven speeldagen in april en mei (op vrijdagavond 5 speeldagen), de Najaarscompetitie bestaat uit vijf speeldagen in september en oktober en de wintercompetitie uit 7 speeldagen tussen november en februari;
  • De wedstrijden worden gespeeld volgens het principe Compact Spelen. Hierdoor speel je kortere wedstrijden waardoor deze competitie in ieders agenda past. In deze vorm wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij de 40-40 stand en een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) in plaats van een volledige derde set. Klik hier voor meer informatie. 

Marieke is één van de 200.000 competitiespelers die haar grenzen verlegt. Tennis geeft haar vertrouwen. Ze had nooit gedacht dat ze na een jaar al wedstrijden zou spelen. Door wedstrijden te spelen verbeter je jezelf en hierdoor krijg je meer plezier in de sport. Daarnaast leer je eenvoudig nieuwe mensen kennen. Dat maakt 8&9 Tennis niet alleen uitdagend, maar ook heel gezellig. Iedereen kan meedoen! 

Doe je ook mee? 

Wil je graag meedoen aan 8&9 Tennis? Dat kan! Informeer bij de competitieleider of het bestuur van jouw vereniging of je aankomend voorjaar of najaar mee kan doen.  

Inschrijven 

Inschrijven voor 8&9 Tennis gaat via jouw vereniging. Voor de Voorjaarscompetitie is dat oktober/november en voor de najaarscompetitie is dat mei/juni. Informeer bij jouw competitieleider hoe en wanneer je je voor de competitie kan inschrijven. Iedere vereniging hanteert hiervoor een andere manier en periode van inschrijving. 

Ervaringen spelers 

8&9 Tennis is tijdens de Voorjaarscompetitie van 2017 geïntroduceerd. Er zijn dus al veel spelers die hebben meegedaan. Zij vertellen graag hoe zij 8&9 Tennis hebben ervaren! 

Charissa Hovius (Hercules): “Ik vond het best spannend om aan zoiets deel te nemen. Sowieso het spelen van wedstrijden, maar ook de regels precies kennen, het leek me best moeilijk. Toen kwam 8&9 Tennis voorbij! Dat wilde ik wel proberen en ik ben er super enthousiast over! Je hebt minimaal drie mensen nodig voor een team, dat maakt het makkelijk om een team op de been te brengen. En je speelt alleen dubbels, dat voelt ook wel veilig. En vind ik ook veel gezelliger!” 

Robin Martinus (Merlenhove): “Ik heb al een aantal jaren les en de spanning van een wedstrijd leek mij toch weer iets heel anders, dat wilde ik wel graag proberen. Dus besloot ik mij samen met twee anderen in te schrijven voor 8&9 Tennis. Het was heel leuk! Als je nog nooit competitie hebt gespeeld, is het lastig om je niveau in te schatten. In die zin is dit een heel prettige manier om te starten. En alles was prima geregeld op alle clubs, overal werden we gastvrij ontvangen, echt geweldig. Het had voor mij nog wel iets langer mogen duren.” 

Marina Goudsblom (ALTA): “Ik heb altijd alleen maar lessen gevolgd bij ALTA. Aan de competitie durfde ik nooit deel te nemen. Dat niveau is veel te hoog voor mij.Toen ik hoorde van deze nieuwe competitie voor mensen die wat meer voor de lol tennissen, dacht ik: dat kan nog wel leuk zijn.” 

Fieneke Geerlings (ALTA): “Het gaat mij vooral om het sociale aspect. Als deze competitievorm niet had bestaan, had ik zéker geen competitie gespeeld.’’ 

Tips voor 8&9 Spelers 

Doet jouw team voor het eerst mee aan 8&9 Tennis? Lees dan voor de start van de eerste competitiedag deze tips zorgvuldig door.  

Vragen over de 8&9 Tennis? Dan kun je altijd terecht bij de competitieleider van jouw vereniging.