Tennis & Corona
Via deze pagina blijf je eenvoudig op de hoogte van het laatste nieuws over de maatregelen rondom het coronavirus, welke impact deze op tennis hebben en antwoorden op de veelgestelde vragen.
Nieuws
Klik hier voor het laatste nieuws over tennis & het coronavirus.
Veelgestelde vragen - Algemeen (24 februari)
Volwassenen mogen met maximaal 2 personen buiten sporten. Tennis en padel met maximaal 2 volwassenen per baan blijft mogelijk, alleen enkelspel is dus toegestaan. Voor jeugd t/m 17 jaar is het wel toegestaan in grotere groepen te spelen, te dubbelen en te trainen. Daar geldt geen maximale groepsgrootte. Vanaf woensdag 3 maart is sporten in groepsverband ook weer toegestaan voor jongvolwassenen van 18 t/m 26 jaar.
Ja, die lobby is er zeer zeker. Samen met NOC*NSF en de andere sportbonden heeft de KNLTB zich de afgelopen maanden flink ingezet om sport op de politieke agenda te zetten. Immers sporten en bewegen is juist in deze coronatijd belangrijk. Dat is gelukt. We zijn blij dat we, in tegenstelling tot veel andere sporten, het hele jaar door hebben kunnen tennissen, en nog steeds. Al is het dan op dit moment alleen buiten en alleen enkelspel. Jeugd t/m 17 jaar mag wel in grotere groepen spelen en trainen. Vanaf 3 maart mogen jongvolwassenen tot en met 26 jaar ook weer dubbelen.
Veel (team)sporten voor volwassenen liggen sinds oktober stil en competities zijn stopgezet. We blijven in gesprek met het ministerie van VWS om voor iedereen sporten met meer dan 2 volwassenen snel mogelijk te maken, zodra de situatie het weer toelaat en versoepelingen mogelijk zijn. Tennis kan veilig met 1.5 meter afstand en verenigingen en spelers hebben laten zien dit goed te kunnen organiseren. We hopen dat dubbelen snel weer kan, daar blijven we ons hard voor maken.
De landelijke regel is dat sporten in groepjes van max. 2 personen is toegestaan. Dubbelen kan daarom niet, ook niet met een gezin of met 2 stellen. Voor jeugd t/m 17 jaar is het wel toegestaan in grotere groepen te spelen, te dubbelen en te trainen. Daar geldt geen maximale groepsgrootte. Vanaf woensdag 3 maart is sporten in groepsverband ook weer toegestaan voor jongvolwassenen van 18 t/m 26 jaar.
De rijksoverheid heeft eind januari een update geplaatst met de uitzondering voor personen uit 1 huishouden; dat wil zeggen, mensen die samen op 1 adres wonen mogen met meer dan 2 personen buiten sporten. Tennis en padel met 2 stellen uit verschillende huishoudens is niet toegestaan. Op deze pagina van Rijksoverheid lees je meer over de regels.
Ja, maar alleen buiten en met maximaal 2 volwassenen. Voor jeugd t/m 17 jaar is het wel toegestaan in grotere groepen te spelen, te dubbelen en te trainen. Daar geldt geen maximale groepsgrootte. Vanaf woensdag 3 maart is sporten in groepsverband ook weer toegestaan voor jongvolwassenen van 18 t/m 26 jaar.
Voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Voor jeugd t/m 17 jaar is het wel toegestaan in grotere groepen te spelen, te dubbelen en te trainen. Vanaf woensdag 3 maart is sporten in groepsverband ook weer toegestaan voor jongvolwassenen van 18 t/m 26 jaar. Daar geldt geen maximale groepsgrootte. Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:
- de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
- er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
- zij niet mengen.
Wanneer er in één trainingsgroep leerlingen zitten die jonger zijn dan 26 jaar én leerlingen vanaf 27 jaar dan gelden de maatregelen voor de leerlingen vanaf 27 jaar. Dus groepsgrootte van maximaal 2 per baan en altijd 1.5 meter afstand tot elkaar houden.
Nee, buiten geldt alleen een maximale groepsgrootte van 2 personen op anderhalve meter afstand. Jeugd t/m 17 jaar uitgezonderd.
Er worden geen (officiële) wedstrijden zoals competities en toernooien gespeeld. Interne wedstrijden op de vereniging zijn wel toegestaan, dit geldt voor de jeugd en vanaf 3 maart ook voor jongvolwassenen tot en met 26 jaar. Hierbij uitgezonderd zijn de nationale selectiesporters en het betaald voetbal. Zie ook deze link.
Nee. Georganiseerde wedstrijden voor volwassenen zijn niet toegestaan. Dus geen interne competitie, tossavond, laddercompetitie of clubkampioenschappen. Onderlinge trainingswedstrijdjes of oefenpotjes spelen op de eigen vereniging mag wel. Dit houdt in dat er vooraf een baan wordt gereserveerd en na het spelen direct het park wordt verlaten. Neem je verantwoordelijkheid en zoek de grenzen niet op.
Onderlinge wedstrijden voor de jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar (vanaf 3 maart) van de eigen vereniging zijn wel toegestaan. Hier geldt geen maximale groepsgrootte. De ervaringen van de afgelopen maand laten zien dat dit in diverse takken van sport zoals voetbal en hockey ook succesvol wordt opgepakt.
Ja. Onderlinge wedstrijden voor de jeugd en jong volwassenen tot en met 26 jaar (met teams) van de eigen vereniging zijn vanaf 3 maart wel toegestaan. Hier geldt geen maximale groepsgrootte. Deze richtlijn is iets minder strak dan we voorheen hebben gecommuniceerd. De ervaringen van de afgelopen maand laten zien dat dit in diverse takken van sport zoals voetbal en hockey ook succesvol wordt opgepakt. Voor jeugd en jong volwassenen tot en met 26 jaar mogen wel onderlinge wedstrijden georganiseerd worden op de vereniging.
Nee, naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
We adviseren de toiletten alleen geopend te houden voor noodgevallen.
Het dringende advies is om vanuit huis een baan af te hangen, digitaal of per telefoon (telefonisch).
Nee, het is niet toegestaan om te tennissen en of padellen in de (blaas)hal.
Met de huidige maatregelen is het voor topsporters nog wel toegestaan om te trainen en wedstrijden te spelen op een door NOC*NSF goedgekeurde topsportlocatie, zowel binnen als buiten. Het Nationaal Tennis Centrum (NTC) in Amstelveen is aangemerkt als officiële topsportlocatie. Spelers en coaches op de NTC-lijst, die tussen KNLTB en NOC*NSF is afgestemd, mogen hier trainen. Voor deze groep geldt ook een uitzondering voor de avondklok. Het streven is zondermeer om zoveel mogelijk de uren van de avondklok in acht te nemen. Voor spelers en coaches die niet op de NTC-lijst staan zijn de maatregelen van de lockdown en avondklok wel van toepassing.
Ja, die lobby is er zeer zeker. Samen met NOC*NSF en de andere sportbonden heeft de KNLTB zich de afgelopen maanden flink ingezet om sport op de politieke agenda te zetten. Immers sporten en bewegen is juist in deze coronatijd belangrijk. Dat is gelukt. We zijn blij dat we, in tegenstelling tot veel andere sporten, het hele jaar door hebben kunnen tennissen, en nog steeds. Al is het dan op dit moment alleen buiten en alleen enkelspel. Veel (team)sporten voor volwassenen liggen sinds oktober stil en competities zijn stopgezet. We blijven in gesprek met het ministerie van VWS om sporten met meer dan 2 volwassenen, zowel buiten als binnen mogelijk te maken, zodra de situatie het weer toelaat en versoepelingen mogelijk zijn. Tennis en padel kan veilig met 1.5 meter afstand en verenigingen, commerciële hallen en spelers hebben laten zien dit goed te kunnen organiseren. We hopen dat dubbelen buiten en binnen snel weer kan, daar blijven we ons hard voor maken.
Een ouder/begeleider die noodzakelijk zijn voor het kunnen laten sporten van een sporter met een beperking, mogen aanwezig zijn bij de sportactiviteit.
Als een jeugdlid t/m 17 jaar op de eigen accommodatie een training heeft dan worden ouders (ook als ze het kind brengen naar de club) als toeschouwer gezien en mogen zij niet blijven kijken.
Maak zoveel mogelijk afspraken met andere ouders over carpoolen. Indien dat niet mogelijk is, dan is op het park blijven toegestaan, maar zorg hierbij voor het naleven van de regels.
De sportkantine of het clubhuis kan gebruikt blijven worden voor verenigingsactiviteiten die ondersteunend zijn aan het tennis en/of padel. Denk hierbij aan leraren, coronacoördinatoren en noodgevallen zoals een plotseling EHBO-geval. Probeer waar mogelijk vergaderactiviteiten zoveel mogelijk online te organiseren. Hierbij is het uitgangspunt dat de horeca in de kantine gesloten blijft en er geen toeschouwers/publiek zich in de kantine begeven.
Veelgestelde vragen - Competitie (25 februari)
Met de verlenging van de lockdown en de onzekerheid over de situatie in april heeft de KNLTB besloten de start van de Voorjaarscompetitie 2021 voorlopig uit te stellen tot begin mei. Het animo om competitie te spelen is erg groot, meer dan 30.000 teams hebben zich ingeschreven. Iedereen kijkt uit naar de wedstrijden, het teamgevoel en de gezelligheid. We doen er daarom alles aan om veilig en verantwoord binnen de geldende coronamaatregelen de competitie door te laten gaan. Klikhier voor de vernieuwde speeldata.
Op 8 maart staat een nieuwe persconferentie van het kabinet gepland. Dan bekijken we de situatie, verwachtingen en mogelijkheden opnieuw. Uiterlijk 1 maand voor de start van de competitie zullen we een besluit nemen over de daadwerkelijke start van de competitie begin mei. Mocht een start begin mei door de dan geldende maatregelen toch nog niet mogelijk zijn, dan hebben we nog een week uitloop naar start in de 2e week van mei of kunnen we kiezen voor een aangepaste vorm van competitie met bijvoorbeeld minder speeldagen. Zie ook hetartikel over mogelijke scenario’s.
Het blijft voor ons ook afwachten en meebewegen met de coronamaatregelen.Ons uitgangspunt is om zo snel mogelijk te starten met competitie spelen, uiteraard binnen de geldende maatregelen. Er bestaat duseen mogelijkheid dat jeugdcompetities (van rood t/m 17 jaar) eerder worden gespeeld dan de senioren competities. We bekijken de mogelijkheden en zorgen er uiteraard voor dat er ruim voldoende voorbereidingstijd is voor de verenigingen.
Klikhier voor een overzicht van de speeldagen in mei.
Tennis is een veilige sport en we hebben goede hoop dat het spelen van competitie in mei binnen de dan geldende maatregelen mogelijk is. Maar we moeten realistisch zijn en ons aanpassen aan de situatie op dat moment. We hebben begrip en respect voor de keuze van een team of individuele speler om vanwege de coronamaatregelen dan niet te spelen. Als er vlak voor of tijdens de competitie door de actuele coronasituatie geen andere optie is dan terugtrekking van het team uit de Voorjaarscompetitie 2021, dan zal de KNLTB coulant omgaan met terugtrekkingen en hiervoor geen boete opleggen. Dat vinden we in deze coronatijd niet gepast.
We adviseren iedereen om te wachten met eventuele terugtrekkingen tot het moment waarop definitief wordt besloten dat de Voorjaarscompetitie kan starten. Hiermee willen we voorkomen dat teams onnodig hun teamrechten verliezen voor 2022.
Ja, als de Voorjaarscompetitie voor aanvang van de zomervakantie afgespeeld kan zijn, dan zal er gespeeld worden om promotie en degradatie.
Klikhier voor een overzicht van de speeldagen van HD/DD en GD op vrijdagavond.
We gaan de zaterdagcompetities indelen in afdelingen van zes teams, waardoor er vijf speeldagen zijn. Op deze manier kunnen zowel de Gemengd Dubbel 17+ zaterdagcompetities als de overige zaterdagcompetities in Zeeland gespeeld worden. Klikhier voor een overzicht van de nieuwe speeldagen in Zeeland.
Helaas is het niet mogelijk om beide competities te combineren op één speeldag. In dit geval zal jouw team moeten proberen om invallers te regelen. De invallersregeling is de afgelopen jaren erg versoepeld, dus in de meeste gevallen zal dit weinig problemen opleveren. Mocht het zoeken van invallers niet lukken, dan is het altijd toegestaan om in onderling overleg met de tegenstander een wedstrijd eerder te spelen dan de vastgestelde speeldatum. Klikhier voor een overzicht met de speeldata van de Voorjaarscompetitie Padel 2021.
Dat klopt! De normale telling zal weer gehanteerd worden. Dit betekent in het dubbelspel volledige sets en een supertiebreak (10 punten) in plaats van de derde set. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het overgrote merendeel van de spelers niet op tijd wil spelen.
Ja, dit is toegestaan als de baancapaciteit het toelaat op jouw vereniging.
Omdat het aantal speeldagen op de vrijdagavond is verminderd van 7 naar 5 speeldagen, hebben we besloten dat bij dispensatie minimaal 3x op vrijdagavond gespeeld moet worden. Op zaterdag (en evt. andere speeldagen excl. vrijdagavond) blijft dit ongewijzigd en dien je wel minimaal 4x uit te komen.
Veelgestelde vragen - Toernooien (24 februari)
Alle toernooien t/m 14 maart worden geannuleerd.
In nauw overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS maken nagenoeg alle sportbonden dezelfde keuze als de KNLTB, namelijk het annuleren van officiële wedstrijden t/m half maart.
Georganiseerde wedstrijden voor volwassenen zijn niet toegestaan. Onderlinge wedstrijden zoals interne competities en clubkampioenschappen met jeugdspelers tot 27 jaar (vanaf 3 maart) van de eigen vereniging zijn wel toegestaan. Daarnaast mogen zowel volwassenen als jeugd onderlinge trainingswedstrijdjes of oefenpotjes spelen op de eigen vereniging of tennisschool. Dit houdt in dat er vooraf een baan wordt gereserveerd en na het spelen direct het park wordt verlaten. Neem je verantwoordelijkheid en zoek de grenzen niet op.
Veelgestelde vragen - KNLTB Junioren Tour en Juniorenranglijst (24 februari)
Voor de KNLTB Junioren Tour geldt dat in elk geval de toernooien t/m week 10 (zondag 14 maart) zijn geannuleerd.
Normaal is de ranglijst gebaseerd op de resultaten die je in de afgelopen 52 weken hebt behaald, waarbij de 6 beste enkelspelspelresultaten en de 2 beste dubbelspelresultaten meetellen. Omdat we in de afgelopen 52 weken te weinig speelweken hebben gehad voor het behalen van deze resultaten, wordt deze periode verlengd.
Om tot een eerlijke ranglijst te komen hebben we verschillende scenario’s uitgewerkt. De ranglijst die het beste resultaat geeft is de ranglijst waarbij vanaf week 11 in 2019 de resultaten worden meegeteld, met uitzondering van de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) van 2019. De NJK zijn namelijk wel in 2020 gespeeld, dus deze telt mee voor de ranglijst van 1 januari. Door een langere periode aan te houden voor de ranglijst, krijg je als speler de mogelijkheid om je 6 beste enkelspelspelresultaten en 2 beste dubbelspelresultaten te behalen.
Omdat we nog niet weten wanneer we weer wedstrijden mogen spelen, kunnen we nu nog niets zeggen over hoe en wanneer we deze verlengde periode van de ranglijst gaan afbouwen.
Hiervoor zijn een aantal redenen:
- Er is vanaf week 11 2020 nauwelijks meer gespeeld. Daarna is het onmogelijk geweest om voldoende Junioren Tour toernooien te spelen om 6 beste enkelspelspelresultaten en 2 beste dubbelspelresultaten te behalen. Door de ranglijst te baseren op meer dan 52 weken, is deze mogelijkheid er wel.
- We hebben verschillende logische meetpunten geanalyseerd en het meetpunt van week 11 geeft voor de meeste spelers de beste weergave van het huidige niveau van de spelers.
- Het verlengen van de speelperiode die meetelt voor de ranglijst komt in grote mate overeen met de wijze waarop de internationale ranglijst (Tennis Europe) gecompenseerd wordt.
- Het verlengen van de periode ligt binnen de (technische) mogelijkheden die er zijn en is daardoor op deze korte termijn haalbaar.
Op het moment dat de KNLTB Juniorenranglijstvan 4 augustus 2020 gepubliceerd werd, waren er voor alle categorieën nog voldoende speelkansen om 6 beste enkelspelspelresultaten en 2 beste dubbelspelresultaten te behalen. Op dit moment zijn er te veel speelweken weggevallen om nog te kunnen spreken van eeneerlijke ranglijst.
Het aantal punten dat je kan verdienen bij een NJK is hoger, deze telt dus zwaarder mee dan een regulier Junioren Tour toernooi. Door het mee laten tellen van de NJK 2019 en 2020 ontstaat er een te groot gat tussen de spelers aan de bovenkant van de ranglijst en de groep eronder.
Bij Tennis Europe (TE) gaan zij de periode waarop de ranglijst is gebaseerd verlengen tot 104 weken (in de periode van 18 maart 2019 en 15 maart 2021). Vervolgens gaan zij vanaf 15 maart 2021, de punten die zijn verdiend vanaf 16 maart 2020, wekelijks vervangen met de punten die verdiend worden in 2021. De KNLTB hanteert wel het principe dat de periode waarop de ranglijst is gebaseerd verlengd wordt, echter zullen er niet wekelijks vanaf 16 maart 2021 punten wegvallen. De reden hiervoor is dat wij kiezen voor een lange-termijnoplossing die ook houdbaar is bij eventuele nieuwe periodes waarin misschien nog meer speelweken wegvallen.
Omdat we nog niet weten wanneer we weer wedstrijden mogen spelen, kunnen we nu nog niets zeggen over hoe en wanneer we deze verlengde periode van de ranglijst gaan afbouwen.Voorlopig tellen de ‘best of’ resultaten vanaf week 11 2019 mee in de ranking. De oude resultaten vallen weg op het moment dat er voldoende speelmogelijkheden zijn geweest. We monitoren wanneer dit moment gaat naderen en communiceren dit tijdig. Daarnaast is het nieterg dat deze punten in de tussentijd blijven staan. Je speelt in 2021 namelijk in een hogere leeftijdscategorie (met uitzondering van spelers jonger dan 12 jaar)ten opzichte van 2019, waardoor je meer punten kan behalen ten opzichte van de resultaten in 2019.
Wanneer je bijvoorbeeld normaal mee mag doen aan een Junioren toernooi Zilver, maar door de aanpassingen nu een Junioren toernooi Brons moet spelen dan kan jouw leraar per e-mail een wildcard aanvragen. Vermeld ook het bondsnummer en voor welk toernooi of toernooien de aanvraag is. De aanvraag dient samen met de inschrijving via MijnKNLTB binnen te zijn voor de deadline van inschrijven van het betreffende toernooi. Let op: op de ranglijst van 1 januari 2021 worden sommige spelers doorgeschoven naar een hogere leeftijdscategorie. Het is normaal dat je bijvoorbeeld tot en met 12 jaar een Junioren toernooi Goud speelt maar tot en met 14 jaar een Junioren toernooi Zilver moet spelen. In dat geval wordt een wildcard zeer waarschijnlijk niet toegekend.
Zodra vanuit de overheid toestemming komt om weer (jeugd)wedstrijden te spelen, wordt de Junioren Tour weer opgestart. We kijken dan ook naar mogelijkheden om extra speelweken toe te voegen, of om een JT week naar voren te verplaatsen wanneer de voorjaarscompetitie verplaatst wordt en in botsing komt met een JT week.